Noodopvang Breepark blijft tot maart open en krijgt extra slaapplekken

Breepark | Foto: John-Roy Ippel / BredaNu

De tijdelijke opvang van asielzoekers in evenementenlocatie Breepark zal worden verlengd. Dat heeft het Bredase college van burgemeester en wethouders besloten.

De opvang werd begin oktober in gebruik genomen. De bedoeling was dat de deuren in januari weer zouden sluiten, maar nu zal de locatie in ieder geval tot 19 maart openblijven. Het besluit komt volgens de gemeente na een dringend verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid en opvangorganisatie COA. Die maken zich zorgen over de situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar momenteel meer mensen verblijven dan het centrum op kan vangen.

Dilemma

Volgens wethouder Arjen van Drunen (Pvda) ontstond er daardoor een dilemma in het gemeentebestuur. “Het druist namelijk in tegen eerdere afspraken met de buurt waarvan we vinden dat we ons eraan moeten houden. Tegelijkertijd betekent nee zeggen ook dat wij het probleem van mensen die in Ter Apel op stoelen moeten slapen mede in stand houden. En dat is voor ons ook onwenselijk en inhumaan. We willen de vluchtelingen, maar ook de gemeenten Ter Apel, Budel en hun inwoners niet aan hun lot over laten.”

Behalve dat de Bredase opvang langer open zal blijven, zal ook de capaciteit worden vergroot naar 500 slaapplaatsen. Daarbij treft de gemeente wel extra veiligheidsmaatregelen. Die moeten ervoor zorgen dat de overlast die door de omgeving werd ervaren, wordt voorkomen. Ook andere gemeenten hebben opvangplekken toegezegd.

Eerder nam BredaNu al een kijkje in de noodopvang, die eind september in een paar dagen tijd werd ingericht: