Breepark opnieuw tijdelijk in gebruik als noodopvang voor asielzoekers

Evenementenlocatie Breepark zal vanaf volgende week opnieuw in gebruik worden genomen als tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers. Dat heeft de gemeente Breda woensdag bekend gemaakt.

De gemeente geeft hiermee gehoor aan een verzoek van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (VVD). Die is naarstig op zoek naar opvangplekken, omdat aanmeldcentrum Ter Apel vol zit.

Breepark werd in de eerste helft van dit jaar ook al een keer gebruikt als tijdelijke opvangplek. Vanaf april was er zes weken lang ruimte om maximaal 500 mensen op te vangen in de evenementenhal. De komende periode gaat het volgens de gemeente om maximaal 150 mensen, die zullen verblijven in het ‘Grand Café’ en bovengelegen zalen. Daar wachten zij tot ze naar Ter Apel Kunnen.

Liever structurele opvang

De gemeente had gehoopt dat het openen van een tijdelijke opvang niet meer nodig was, maar volgens wethouder Arjen van Drunen (PvdA) gaat het om een tijdelijke noodoplossing. “We geven de voorkeur aan een locatie die voor langere duur beschikbaar is. Daarom blijven we ook met het COA doorwerken aan de locatie aan de Heerbaan. COA is op dit moment bezig met het opstellen van de vergunningsaanvraag voor deze locatie.”

De voorbereidingswerkzaamheden bij Breepark zijn al in gang gezet. Uiterlijk 3 oktober kan de opvang in gebruik worden genomen. Naar verwachting zal de tijdelijke locatie op 8 januari 2024 niet langer nodig zijn.