Gemeente Breda neemt maatregelen om veiligheid tijdens carnaval te verbeteren

Carnaval op de Grote Markt in Breda | Foto: BredaNu

Sinterklaas is net weer terug naar Spanje, de kerstbomen worden weer van zolder gehaald en de voorbereidingen voor carnaval in Kielegat zijn weer in volle gang. Ook op het gebied van veiligheid wordt er gekeken om Kielegat in 2024 gastvrijer, maar vooral veiliger te maken dan in 2023, zo blijkt uit een brief van burgemeester Paul Depla en wethouder Boaz Adank (VVD) aan de leden van de gemeenteraad in Breda.

“In 2023 waren er op sommige momenten zoveel carnavalsvierders in het uitgaanscentrum dat het levensgevaarlijk werd voor de bezoekers. Daarom hebben we op carnavalszaterdag 2023 al ingegrepen en maatregelen genomen om de veiligheid van de bezoekers beter te kunnen borgen”, geven Paul Depla en Boaz Adank aan in hun brief.

Crowdcontrol

Stichting Kielegat organiseert veel activiteiten zoals de Sleuteloverdracht, de Grote Optocht en het Hossen op de Markt, die zorgen voor een grote opkomst van mensen. Carnaval in Breda is de laatste jaren een waar volksfeest geworden, waarin de hele binnenstad uitloopt. Dit alles zorgt in 2024 weer voor flinke uitdagingen om alles veilig te houden. Kielegat zal er in 2024, volgens de burgemeester en wethouder, daarom anders uit gaan zien dan Bredanaars gewend zijn en daarbij zal crowdcontrol meer aandacht krijgen. Er zullen meer pleinen opengesteld worden voor evenementen, zodat de vierders zich meer verspreiden en de tijden van de activiteiten zullen worden aangepast. Daarnaast zullen er minder obstakels op drukke punten staan, zodat de doorstroom van mensen beter gaat, zo zegt het college.

“Oók het komende jaar zullen wij dit gaan merken dat mensen soms zullen moeten wennen aan de keuzes die worden gemaakt met oog op de veiligheid. Door de maatregelen zullen zaken anders gaan dan wij misschien al zolang gewend zijn. Maar die maatregelen zijn nodig om carnaval zowel vrij toegankelijk, als veilig en gastvrij te laten verlopen”, geven de wethouder en burgemeester in hun brief aan. Dit jaar was er al het glas- en bierverbod wat voor veel discussie zorgde omdat niet iedereen in staat was om drankjes bij de horeca te kopen en het zo moeilijker is om drankjes vanuit huis mee te nemen.

Er gaan de komende tijd gesprekken plaatsvinden tussen de gemeente, belanghebbenden en de inwoners om zo de keuzes uit te leggen die gemaakt moeten worden voor een gastvrij en veilig Kielegat in 2024.