Tuinplantjes krijgen een tweede leven

Bij Tuinplantenkringloop Breda kun je voor helemaal niks een mooie tuinplant komen halen. Vrijwilligers van de kringloop halen planten op bij tuincentra, supermarkten, hoveniers en particulieren. Zo maken ze het mogelijk dat mensen uit Breda ze gratis op kunnen halen. Bovendien komen de planten zo niet onnodig bij het afval terecht.

De Tuinplantenkringloop bestaat ongeveer anderhalf jaar. Ook dit jaar gaan ze gewoon de winter door. Iedere woensdag van 14.00 tot 16.00 en zaterdag van 10.00 tot 12.00 staan enthousiaste en kundige vrijwilligers klaar om mensen te helpen. Ze zijn te vinden bij de Gasthuisvelden, de Teruggave. In het voormalige belastingkantoor zitten verschillende organisaties, veel met maatschappelijke functies.

De Tuinplantenkringloop is er achter het gebouw vinden. Hier worden de planten verzameld die vrijwilligers hebben ontvangen van particulieren die hun tuin aan het renoveren en hoveniers, supermarkten en tuincentra die overschotten hebben. Deze planten zijn nog helemaal goed, maar zouden weg worden gegooid als ze niet bij de Tuinplantenkringloop terecht zouden komen.

Vergroenen voor iedereen

Door deze planten aan te bieden helpt de Tuinplantenkringloop niet enkel Breda te vergroenen, het maakt het mogelijk voor iedereen. Bredanaars die anders geen geld hadden om hun tuin te renoveren of wat groen toe te voegen aan hun tuin, balkon of buurt, kunnen dat nu wel. “Het is allemaal gratis, dus als je een kleine portemonnee hebt, dan is er zeker een mogelijkheid om toch wat groen in huis te brengen, dat vinden we belangrijk.” vertelt vrijwilliger Kimberly Marchena.

Hoewel de kringloop open staat voor een vrijwillige bijdrage, is het dus volledig gratis om een plantje op te komen halen. Dit maakt het bijvoorbeeld ook mogelijk voor een groep buren om hun straat gemakkelijk te vergroenen. Bij het renoveren van een tuin, particulier of als bedrijf, staat de Tuinplantenkringloop klaar voor alle planten die over zijn. Je kan dus ook een plantje komen ruilen.