Openen noodopvang in Breepark enorme logistieke operatie voor COA

Deze week maakte de gemeente Breda bekend dat in evenementenhal Breepark opnieuw tijdelijk asielzoekers ondergebracht zullen worden. Met zo’n beslissing treedt voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een enorme logistieke operatie in werking. In een paar dagen tijd moet een deel van Breepark worden omgebouwd tot een plaats waar mensen kunnen slapen, douchen, eten en recreëren.

Lynda Gelderland van het COA moet zelf ook even kijken als ze met ons over het buitenterrein loopt. “Deze units stonden er gisteren allemaal nog niet.” Het geeft aan hoe snel de opvangorganisatie te werk moet gaan om de noodlocatie in Breepark te realiseren. De units waar Gelderland het over heeft, zijn voor het personeel. Op het buitenterrein komen de werkplekken in grote blauwe containerunits. Ook de beveiliging heeft er een, pal tegenover de ingang. Maar ook units met douches komen buiten te staan. Een container met wasmachines en drogers, waar bewoners hun was kunnen doen, staat nog op de planning. “De wasmachines kunnen maandag pas geleverd worden.”

Niet meer buiten slapen

Ondertussen wordt er donderdag zowel buiten als binnen hard gewerkt om alles klaar te maken voor de komst van de tijdelijke bewoners. In eerste instantie is er plek voor 70 bewoners. Later komt er nog een verdieping van het evenementencentrum bij en kan er worden opgeschaald naar maximaal 150 personen. Het gaat om mensen die zich melden in Ter Apel, maar die op dat moment vanwege een gebrek aan capaciteit niet de aanmeldprocedure in kunnen. Op dat moment worden ze naar Breda gebracht, waar ze blijven totdat er in Ter Apel weer ruimte is. Op die manier probeert demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) te voorkomen dat mensen op de grond of zelfs buiten moeten slapen. Iets dat vorig jaar wel gebeurde.

Je wil mensen het liefst wat te doen geven, maar we hebben daar op deze locatie niet de faciliteiten voor
Lynda Gelderland

Beneden, in het Grand Café van Breepark, komen tafels en stoelen waar mensen kunnen eten. Zelf koken zit er niet in. “Helaas”, zegt Gelderland daarover. “Je wil mensen het liefst wat te doen geven, maar we hebben daar op deze locatie niet de faciliteiten voor.” Wat er wel is: een rij magnetrons waar mensen zelf het eten van de catering op kunnen warmen.

De bovengelegen verdieping wordt later een recreatieruimte, maar fungeert in de eerste periode als slaapzaal. Rijen met stapelbedden bieden slaapplaatsen aan de asielzoekers. “Waar het op neerkomt, is dat de bewoner een eigen bed heeft”, vertelt Gelderland. “We treffen voorzieningen, zoals elektriciteit voor de telefoon. Ze hebben twee vakjes waar ze eventueel privézaken in kunnen doen. En daarnaast hebben ze lockers, maar dat is eigenlijk alles. Bewoners gaan hier slapen, kunnen het gordijntje dichtdoen om wat privacy te krijgen. Maar dat is het dan op dit moment.”

Niet hoe het hoort

De bewoners verblijven naar verwachting maar een paar dagen in de noodopvang. En hoewel het een pluspunt is dat hopelijk niemand meer op de grond of buiten hoeft te slapen, is deze vorm van opvang niet zoals het COA het graag wil zien. “Absoluut niet”, zegt Gelderland stellig. “Maar nogmaals, de nood is heel hoog. En dan moet je kijken wat er mogelijk is.”

Het COA hoopt dan ook dat de doorstroom zo snel mogelijk wordt. Na de aanmeldprocedure, kunnen de asielzoekers worden ondergebracht op opvanglocaties waar de voorzieningen beter zijn. “Want is is natuurlijk niet een wenselijke situatie om mensen dag in, dag uit in te hebben”, besluit Gelderland.

Naar verwachting zal Breepark tot 8 januari 2024 in gebruik zijn als noodopvang.