Luca opent buurtkastje in de strijd tegen menstruatiearmoede

In de Curaçaostraat hangt een bijzonder kastje aan de gevel van Luca. In het buurtkastje zijn voornamelijk menstruatieproducten te vinden, die je gratis mag meenemen. 1 op de 10 vrouwen heeft volgens Luca namelijk geen geld om zulke producten te kunnen betalen.

Volgens Luca wordt er echt gebruik van gemaakt. “Er is goed te zien dat mensen echt hulp nodig hebben. Vooral nu in deze economische crisis, alles wordt duurder. Het is heel erg laagdrempelig en anoniem over het algemeen.”

24 uur open

Het kastje is 24 uur open. Hoewel Luca niet iedereen ziet die iets uit het kastje komt halen, komt het soms wel tot een gesprek. “Als ik toevallig thuis kom en er staan mensen bij het kastje, dan vraag ik ook altijd of dat zij specifieke dingen ook nodig hebben. Ik heb een kleine opslag binnen, dus dan probeer ik wel zoveel mogelijk producten mee te geven aan die mensen die specifieke producten nodig hebben als het niet in het kastje staat.”

De menstruatieproducten worden gedoneerd door bedrijven en particulieren. De vrouwen die te maken hebben met menstruatie armoede, kunnen binnenkort op meer hulp rekenen. Vanaf volgend jaar wilt de tweede kamer dat menstruatieproducten gratis zijn voor de mensen die het niet kunnen betalen. Luca is hier heel blij mee en hoopt dat het snel gaat gebeuren. Zij hoopt dat hierdoor menstruatiearmoede niet meer bestaat.

Niet overbodig

Luca denkt dat ook volgend jaar haar kastje niet overbodig zal zijn. “Vooral als er gekeken wordt naar tieners en pubers. In bepaalde culturen is menstruatie een taboe. Er wordt niet over gesproken of binnen de sociale kring wil of kan niemand er voorlichting over geven. Dus ik denk dat het vooral voor deze doelgroep belangrijk is dat het kastje blijft hangen.” Volgens Luca zijn er in Breda nog niet heel veel buurtkastjes te vinden. Die van haar is ook op Instagram te volgen. Via haar profiel kunnen er ook vragen gesteld worden en kunnen er vragen gesteld worden om zelf een uitgiftepunt te starten.