‘Niet leren op een lege maag’, Bredase voedselbank zamelt producten in

Op een lege maag kun je niet leren. Dat is de strekking waarmee Voedselbank Breda deze maandag een inzamelingsactie is gestart bij vrijwel alle Bredase Albert Heijn-filialen. Het is een landelijke actie, die met het begin van het nieuwe schooljaar in regio Zuid nu ook in Breda van start is gegaan. Het doel is dat kinderen niet met een lege broodtrommel naar school hoeven te gaan of met een knorrende maag huiswerk moeten maken.

Het is de tweede actie in korte tijd die de voedselbank startte. Vorige week werd een bierviltjescampagne afgetrapt, waarbij cafébezoekers een ‘rondje’ kunnen geven, oftewel een klein bedrag kunnen doneren. De actie die maandag van start gaat, richt zich op het inzamelen van voedingsmiddelen. “Crackers, cruesli, macaroni, rijst”, somt vrijwilliger Monica op. Zij staat maandagochtend bij de ingang van de winkel om klanten attent te maken op de actie. Houdbare producten, daar zijn ze blij mee bij de Voedselbank. De producten kunnen dan het hele jaar door uitgedeeld worden aan de momenteel ongeveer 600 gezinnen die afhankelijk zijn van de Voedselbank.

Niet vanzelfsprekend met een volle maag naar school

Het principe achter de actie is eenvoudig. Bij de ingang van de winkel kunnen mensen een extra product meepakken. De Voedselbank heeft daar een selectie aan levensmiddelen klaargezet waar veel behoefte aan is. Klanten rekenen het product samen met de rest van de boodschappen af bij de kassa, waarna ze het aan een vrijwilliger van de Voedselbank overhandigen. Die verzamelt alle gedoneerde boodschappen in kratten, klaar voor vervoer naar het magazijn van de organisatie.

Volgens Monica werken inzamelingsacties bij supermarkten goed. “Iedereen komt hier vaak nadat ze de kinderen op school hebben gedropt, het is een buurtsuper. Dan ben je je weer bewust van dat je je kinderen met een volle maag naar school gestuurd. Dan wordt je misschien net alerter dat het geen vanzelfsprekendheid is dat iedereen met een volle maag naar school gestuurd wordt door de ouders.

De inzamelingsactie loopt tot 12 september.