Column van Johan: Van dranghek tot VIP-dorp

Het is ondertussen alweer enige tijd geleden dat La Vuelta naar Breda trok. Onze wielerfanaat Johan Spinhoven bracht tijdens onze live radio-uitzending al een mooie column ten gehore. Na afloop, nu alles weer een beetje bezonken is, kwam Johan met nóg een column over

Door Johan Spinhoven

Eindelijk, het hoge woord is er eruit, de organisatie van de Ronde van Spanje (Vuelta) besluit: derde etappe La Vuelta 2022 op 21 augustus met een rit in lijn, dus start en finish in Breda! Maar dan komt de vraag: hoe gaan we het in goede banen leiden, met uiteraard dranghekken. En de VIP’s dan? Ja, daar moeten tenten en statafels voor komen.

Heel vroeg voor de start worden er in heel Breda dranghekken geplaatst en parcours opgebouwd. Ruim voordat de eerste wielerfans Breda binnen komen, te voet of per wielerfiets staat alles keurig opgesteld, dranghekken en het VIP-dorp staan gereed, glazen staan klaar om gevuld te worden.

De TV-helikopter van de Spaanse TV gaat de lucht in en legt dit alles vast. Ja, de dranghekken en het VIP-dorp staan keurig op hun plek. Rond 12.00 uur staan duizenden en duizenden mensen achter de dranghekken en in het VIP-dorp.

Coureurs op het parcours, naar de start. Het is Koers!

Rond 17.00 uur: de finish is aanstaande, dranghekken blijven keurig staan en het VIP-dorp barst uit haar voegen. Uit de speakers schalt: “De… winnaar… van deze etappe is… Sam Bennet Bora Hansgrohe en blijft in het groen.” Luid gejuich van achter de dranghekken en VIP-dorp.

Velen verlaten ondertussen de finish en de VIP-lounges lopen gestaag leeg. Hé, daar zijn al de mensen die de dranghekken ophalen en het VIP-dorp gaan afbreken.

Nog een laatste shot vanuit de heli: van dranghekken is bijna niets meer te zien evenmin van het VIP-dorp. Van opbouw tot afbouw, het was een waardig en zeer sportief slot van de Vuelta 2022 in Breda. Wat mij betreft… Adios, Vuelta!