Knallend het jaar uit: hier mag het wel en niet

Foto: BredaNu/Tijmen Moelker

“In Breda hebben we dit jaar 17 vuurwerkvrije zones. In deze zones mag niemand vuurwerk afsteken, ook niet tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur.” Dat meldt Gemeente Breda in een bericht op X (Twitter).

Ook dit jaar heeft Breda 17 vuurwerkvrije zones. Deze lijken niet aangepast te zijn van jaarwisseling 2022 – 2023, behalve het uitbreiden van één vuurwerkvrije zone. Het gaat om de zone bij Dierenopvang Breda in Breda Noord. Nu is ook het gebied waar De Kragt en Curio Terheijdenseweg ligt vuurwerkvrij. Het volledige overzicht van vuurwerkvrije zones is te vinden op de website van de gemeente of op de vuurwerkvrije zone kaart.

Meldingen vuurwerkoverlast

Op een webpagina van de gemeente is er de mogelijkheid om vuurwerkoverlast- en schade te melden. Ook bij het vermoeden van iemand in bezit- of verkoop van illegaal vuurwerk, kan dit gemeld worden. Meldingen van vuurwerkoverlast komen terecht bij boa’s. Deze meldingen komen in een datasysteem te staan. Zo ontstaat er een overzicht van meldingen en is er snel te zien waar veel meldingen worden gemaakt. Op basis daarvan besluit handhaving waar ze meer moeten surveilleren. Daarom is het belangrijk altijd te melden, volgens de gemeente.

Vrijwillige vuurwerkvrije zone

Vorige jaarwisseling was het mogelijk één of meerdere straten aan te melden als vrijwillige vuurwerkvrije zone. In een vrijwillige vuurwerkvrije zone was het de bedoeling dat buurtbewoners zich samen aan de afspraak zouden houden om geen vuurwerk af te steken. De vrijwillige vuurwerkvrije zone had wel wat voorwaarden. Namelijk dat alle bewoners de zone wilden en samen bepaalden uit welke straten de zone bestond. Ook dienden bewoners in eerste instantie een medebewoner aan te spreken mocht die toch vuurwerk afsteken. Het lijkt erop dat de vrijwillige vuurwerkvrije zone aanmelding geen mogelijkheid meer is, omdat hier te weinig gebruik van werd gemaakt.