Bredase buurvrouwen lanceren platform Mommunity voor jonge moeders

Sanne van den Boer en Esther Molenaar zijn elkaars buurvrouwen. Maar ze kloppen niet alleen bij elkaar aan om een kopje suiker te lenen. Ze hebben allebei jonge kinderen en wisselen ook ervaringen en tips uit. Omdat ze merkten dat andere ouders daar ook behoefte aan hebben, richtten ze onlangs het platform ‘Mommunity’ op.

“Je wordt heel goed begeleid in je zwangerschap”, vertelt Esther uit eigen ervaring. “Dan zijn er een heleboel dingen te doen en heb je veel contact met mensen. Maar na je zwangerschap ben je geen zwangere meer, dan houd het eigenlijk allemaal een beetje op.”

Ineens alles anders

De buurvrouwen merken dat andere jonge moeders in hun omgeving tegen hetzelfde aanliepen. Sanne: “Vrouwen zijn vaak al vrij eenzaam na zo’n bevalling. Je komt ineens thuis met een baby, alles is nieuw. Zeker als het je eerste is. Je hebt een week kraamzorg, maar daarna stopt het. Bij wie kun je dan terecht met vragen?”

Die vragen kunnen dus gesteld worden op het nieuwe platform. Mommunity bestaat op dit moment op Instagram en Facebook. Binnenkort vindt ook de eerste fysieke bijeenkomst plaats. Een website is onderweg. Maar behalve vragen en antwoorden worden er ook tips gedeeld. Wat zijn leuke activiteiten om samen te doen? Naar welk restaurant kun je je kind met een gerust hart mee naartoe nemen?

Taboe

Volgens Esther vinden jonge ouders het soms lastig om hulp in te schakelen als het gaat om de opvoeding van hun kind. “Je ziet toch vaak het perfecte plaatje, vooral op social media. En dan denk je, hoe doen die vrouwen dat? Hoe krijg je het voor elkaar om alles zo in kannen en kruiken te hebben. Wat misschien helemaal niet zo is, maar dat voelt dan een beetje zo.”

De jonge ouders weten volgens de initiatiefnemers de weg naar het nieuwe platform goed te vinden. “We zijn nu al gegroeid tot 300 volgers”, vertelt Sanne over het Instagram-account. “Maar we hebben ook een clubje meiden via een WhatsApp-groepje. In september organiseren we onze eerste meeting, waar ontzettend veel aanmeldingen voor kwamen.”

Die fysieke bijeenkomsten van Mommunity willen de moeders vaker gaan organiseren. “De ene keer is het gezellig koffiedrinken, in november krijgen we een sinterklaas/kerstborrel en dan is het in de avond gezellig een drankje doen. Ik denk dat we voor ieder wat wils hebben”, besluit Esther.