Cyberbingo luidt start van nieuw seizoen Digicafé in

Wat moet je doen met updates? Wat zijn cookies? En wat toets je in na het inspreken van je pincode als je bankpas kwijt is? Die laatste vraag was natuurlijk een strikvraag, want je pincode geef je nooit af. De meeste aanwezigen wisten de goede antwoorden op de vragen in de cyberbingo die gehouden werd tijdens de opening van een nieuwe reeks Digicafés. De aftrap van het nieuwe seizoen vond woensdagmiddag plaats in Nieuwe Veste.

Het Digicafé is er om mensen op digitaal gebied wegwijs te maken. Gedurende het jaar worden er bijeenkomsten georganiseerd rondom verschillende digitale thema’s. Van internetbankieren tot het gebruik van veilige wachtwoorden: de cyberambassadeurs en digi-vrijwilligers staan klaar met tekst en uitleg.

Lastig om nee te zeggen

Rob van den Hoek is één van die digi-vrijwilligers. Hij is dan ook degene die de cyberbingo leidde voor een groep nieuwsgierige bezoekers. “Het is wegwijs maken, alert maken en weten dat dit gebeurt”. licht Van den Hoek uit. “Mensen vinden het soms lastig om nee te zeggen en om iets weg te klikken.”

Daarmee doelt de digi-vrijwilliger onder andere op phisingmails. Mailtjes die van een betrouwbare bron afkomstig lijken te zijn, maar in werkelijkheid door cybercriminelen verzonden worden. Op die manier proberen zij bijvoorbeeld inloggegevens te bemachtigen.

Mail van DigiD

Dat overkwam bijna een kennis van één van de aanwezige bezoekers. Er was een mail binnengekomen die gestuurd leek te zijn door DigiD. “Als je dan met je cursor over het e-mailadres gaat, dan komt dat helemaal in zicht”, vertelt hij. “En toen stond er ‘Hamburg’. Ik zei: ‘Dat is niet goed!’. Het mailtje hebben we natuurlijk weggegooid.”

Hoewel er tijdens de cyberbingo veel vragen werden gesteld aan digi-vrijwilliger en bingoleider Rob van den Hoek, viel het op dat de aanwezigen toch al behoorlijk wat kennis hadden. “Ik merk echt dat ze ermee bezig zijn. Mensen weten dat bepaalde dingen niet gratis zijn en dat je daarvoor moet betalen. Dat je om de tuin geleid kan worden. Dus dat soort vragen krijg ik dan en dan denk ik ‘Je weet ervan, je bent niet onwetend’.”

Bijeenkomsten

De komende tijd worden er meerdere bijeenkomsten georganiseerd. Een overzicht daarvan is te vinden op de website van de cyberambassadeurs van de Gemeente Breda.