Breda gezonder in 2040? Eerste gezondheidsvisie van gemeente moet daarvoor gaan zorgen

De eerste gezondheidsvisie van de gemeente Breda: 'Gedurfd, gezond en gelukkig'. | Foto: Tijmen Moelker / BredaNu

Een gloednieuwe Gezondsheidsvisie moet ervoor gaan zorgen dat Bredanaars in 2040 een stuk gezonder en gelukiger zijn dan nu het geval is. En dat is hard nodig, vindt wethouder Arjen van Drunen (PvdA). De plannen werden donderdagmiddag gepresenteerd in Pier15

Volgens cijfers van de gemeente ervaart ruim een kwart van de Bredanaars tussen de 18 en 64 jaar een matige tot (zeer) slechte gezondheid. In dezelfde groep kampt bijna de helft met overgewicht. En een nog eens een kwart van alle inwoners van de gemeente heeft psychische klachten.

‘Gezondheidsramp’

“Deze week hebben 22 gezondheidsfondsen gezegd dat zich in Nederland een gezondheidsramp aan het voltrekken is”, benadrukt Van Drunen nog maar eens. En volgens de wethouder gaat het ook in Breda de verkeerde kant op. “En daarom grijpen we in.”

Het ingrijpen gebeurt met een aantal maatregelen die ervoor moeten zorgen dat het makkelijker wordt om een gezonde keuze te maken. Een paar van de plannen op een rijtje:

  • Er wordt een rem gezet op de groei van het aantal aanbieders van ongezonde voeding
  • Reclames voor ongezonde voeding en gokken worden niet meer toegestaan op gemeentelijke reclameborden. Met uitbaters van commerciële borden gaan daar ook gesprekken over worden gevoerd.
  • Horeca en evenementen worden gestimuleerd om gratis water te verstrekkken.
  • Er wordt geëxperimenteerd met het (deels) rookvrij maken van parken.
  • Breda moet koploper worden in de aanpak van vapen
  • Er komt meer aandacht voor mentale gezondheid

In gesprek

Volgens Van Drunen leeft het onderwerp onder de Bredanaars. “Meer dan 3500 Bredanaars hebben meegedacht over de totstandkoming van deze visie. We gaan met heel veel mensen continue in gesprek en dat blijven doen. Want één ding weten we zeker: we kunnen alleen het verschil maken als we het gesprek met mensen voeren en hen overtuigen dat de gezonde keuze het makkelijkste en het meest logische moet zijn.”