Nieuwe editie van Ut Grôôt Kielegats Dikteej terug naar de schoolbanken

Ut Grôôt Kielegats Dikteej in 2021 | Foto: Stichting Kielegat / BredaNu

Op 13 januari vindt de nieuwe editie plaats van Ut Grôôt Kielegats Dikteej. Dit is een nieuwe kans voor alle Kielegatters om te laten zien hoe goed ze zijn in het schrijven van de echte Bredaose taol.

Bredaos praten is makkelijker dan schrijven

In de eerste online editie in 2021 liepen veel Kielegatters vast op de vele ‘streepkes en dakskus’ en de toetsenborden die hier ook niet op ingericht waren. Duidelijk is dat Bredaos praten makkelijker is dan schrijven. In de nieuwe editie gaat Ut Grôôt Kielegats Dikteej terug de schoolbanken in op de oude basisschool van Prins Arie: Katholieke Basisschool Petrus & Paulus.

‘Tis makkelijker dit keer’

Ook is de inhoud van het Dikteej is aangepast. “Tis makkelijker dit keer”, aldus Stichting Kielegat. Zo wordt dit keer ouderwets met de hand geschreven, het Dikteej heeft kortere zinnen en er is meer tijd voor de deelnemers.

En volgens Stichting Kielegat wordt het leuker. Er zijn twee nieuwe presentatoren die de Kielegatter zullen meenemen in het Dikteej en ze proberen uit te dagen de Bredaose taal foutloos op papier te krijgen: Oud-journalist BNdeStem Jacques Hendriks en Vuilen ‘Oeker, voormalig basisschool directeur en oud-Baron Ronald Vermeulen.

Petrus & Paulus

Op vrijdagavond 13 januari openen de deuren van oude basisschool van Prins Arie in Boeimeer. Deelname is gratis en deelnemers kunnen zich inschrijven via de website van Stichting Kielegat.

In 2021 vond het Dikteej plaats als livestream, verzorgd door Stichting Kielegat in samenwerking met BredaNu. Kijk hier de uitzending terug, dan kun je gelijk even oefenen!