‘Iedereen Is Welkom’ bij de Nieuwe Veste

Bij de ingang van de Nieuwe Veste aan de Molenstraat is onlangs een kunstwerk gemaakt in samenwerking met Blind Walls Gallery en kunstenaar Eltipo. Het doel van dit kunstwerk is om aan bezoekers duidelijk te maken dat iedereen welkom is.

Het idee kwam van de voormalige directeur van Nieuwe Veste, Gertjan Endedijk. Hij wilde als afscheidscadeau graag de, voorheen witte, muur bij de ingang opgevuld zien met een mooie Blind Wall. Ook wil hij en huidig directeur van Nieuwe Veste, Hilda Vliegenthart, het thema ‘Iedereen is welkom’ vooropstellen. Het thema is ook verder ontwikkeld in een expositie op basis van verhalen van bezoekers van de Nieuwe Veste.

Warmte

“De samenwerking met Blind Walls en de kunstenaar vond ik echt fantastisch.” vertelt Vliegenthart, “Ik vond persoonlijk de kleuren eerst wat te koud en ik vind het belangrijk dat er warmte is. Dat we onze bezoekers een warm gevoel geven. Een mooie ruimte waar je mag zijn wie je bent.”

Kunstenaar Eltipo, echte naam Dirk Claessen, komt zelf uit Antwerpen. Hij maakte de muurschildering in samenwerking met Blind Walls Gallery. Met hen en Nieuwe Veste werd het onderwerp verder uitgewerkt en de verhalen van bezoekers en het centrum zelf, verwerkt in het kunstwerk. “Het is interessant om de verhalen van mensen mee te nemen en een manier te vinden om dat door te vertalen naar een visuele taal die leesbaar is voor iedereen.” vertelt Claessen. In de letters zijn ook verwijzingen naar nieuwe veste te vinden, zoals een letter E als muzieknoot voor de dans- en muzieklessen bij nieuwe veste en een E op een pagina voor de bibliotheek. Ook staan de verschillende letters volgens de kunstenaar als symbool voor de bezoekers van Nieuwe Veste met verschillende achtergronden en hoe je met diversiteit een nieuw geheel vormt.