Oogstdriedaagse in Breda van start op de Galderse Heide

Meer Bomen Nu heeft de Oogstdriedaagse in het leven geroepen. Het evenement, met een knipoog naar Driekoningen, heeft als doel om te zorgen voor meer biodiversiteit en een gezonde leefomgeving voor de bomen. Vrijdagochtend gingen vrijwilligers aan de slag op de Galderse Heide in Breda om jonge bomen te ‘oogsten’, die later op een andere locatie een plekje krijgen.

Heidecultuur

“We willen graag dat het heide blijft, en niet dat het bos wordt”, legt Arnold Verbakel van Meer Bomen Nu uit. “Heide is een stukje cultuur van Nederland en dat willen we graag zo houden.” Het klinkt misschien tegenstrijdig dat een organisatie met deze naam vandaag vooral bomen uit de grond aan het halen is. Maar de bomen die geoogst worden, krijgen later op een andere locatie weer een nieuw onderkomen. Op die plek zorgen de jonge bomen voor meer biodiversiteit. En de heide blijft heide.

Eén van de vrijwilligers die vrijdagochtend mee op pad is gegaan op de Galderse Heide, is Ilse Sanstra. Gewapend met een schop, wipt ze vakkundig de bomen uit de grond. “Ik ben nu een zachte berk aan het uitscheppen. Je moet ‘m natuurlijk niet boven de wortels afsteken, dan gaat ie niks meer doen.” De onkundige kijker ziet misschien vooral wat struikgewas, maar volgens Sanstra, die een opleiding volgt tot onder andere boomspecialist, staan er toch zo’n 200 tot 300 jonge boompjes in het landschap. Eigenlijk stonden er nog meerdere velden op de planning voor vandaag, maar ‘expeditieleider’ Verbakel twijfelt of ze dat wel redden.

Zaterdag verder

Ook zaterdag zal er nog geoogst worden in Breda. Niet meer op de Galderse Heide, maar juist in de stad. “Morgen oogsten we op de Verlengde Poolseweg”, vertelt Verbakel. “Daar oogsten we voor elzen en wilgen.” Ook zullen de komende dagen ook op andere locaties in Nederland nog veel bomen worden geoogst.