Schaatsen is voor iedereen: ook kinderen met een handicap

Foto: Stichting het Gehandicapte Kind

Door een schaatsframe kunnen kinderen met een fysieke beperking die niet zelfstandig kunnen staan of bewegen mee schaatsen met hun vrienden en familie. Het schaatsframe is geïntroduceerd door Stichting het Gehandicapte Kind en kan vanaf nu ook in Breda gebruikt worden.

Het frame bestaat uit een zitje, een stuur en drie ijzers. Kinderen zitten op het frame en zetten zich af met spikes onder hun voeten. Dit sporthulpmiddel is vorig schaatsseizoen gebruikt tijdens de Samen Schaatsen Elfstedentour. Door Stichting het Gehandicapte Kind konden kinderen in heel Nederland een gratis clinic volgen om het hulpmiddel te leren gebruiken. Dit gaf gehandicapte kinderen, vaak voor het eerst, om met hun familie, vriendjes en vriendinnetjes het ijs op te kunnen.

Op Kunstijsbaan Breda hebben schaatsvereniging De Striene en schaatsschool Duosport de schaatsframes opgenomen in hun aanbod, met steun van het Gehandicapte Kind. Kinderen van 5 tot 12 jaar met een beperking kunnen nu dus deelnemen aan reguliere schaatslessen. Wie het schaatsframe eerst wil proberen, kan op 7 oktober meedoen aan de gratis clinic. Aanmelden hiervoor kan via giselle@duosport.nl. Meer informatie over de schaatslessen is te vinden op de website van duosport.

Eerder dit jaar maakte BredaNu een reportage over de Samen Schaatsen Elfstedentour en de schaatsframes.