Na 500x NACpraat nog steeds niet uitgesproken

15 augustus 2013. Bijna tien jaar geleden vond de allereerste uitzending van NACpraat plaats op BredaNu. Deze donderdag zijn de heren toe aan de 500ste uitzending van de bij NAC-fans welbekende radioshow en podcast, waarin alle ins en outs van de club worden besproken. Radiomakers Leon Deckers en Marcel van Es, samen een deel van het NACpraat team, herinneren zich die allereerste uitzending nog goed.

“Ik weet nog dat we stikzenuwachtig waren”, vertelt Leon over die allereerste uitzending. “Want we hadden eigenlijk, buiten presentator Robert-Jan van ’t Veld, totaal geen studio-ervaring. Dus dat was voor ons even onbekend terrein.” Inmiddels zit het gezelschap in de ‘comfort zone’ wat het presenteren betreft. Dat mag ook wel, want 500 uitzendingen maken, dat is niet niks.

Twee passies

Zelfs na bijna 10 jaar gaan de heren nog wekelijks met veel plezier naar de studio toe. Logisch, want het is de plek waar twee passies samenkomen, vertelt medepresentator Marcel van Es. “Radio maken is sowieso leuk, dat is één. En over NAC praten is leuk, dat is twee. En volgens mij kunnen we dat hartstikke goed.”

In al die jaren is het programma niet afgeweken van het doel, namelijk om de sfeer van de tribune via de radio of podcast uit te dragen naar het publiek. En wie denkt dat het vanwege de clubliefde voor NAC er altijd positief aan toe gaat, heeft ’t mis. Kritiek is er volop. En dat weten ze ondertussen maar al te goed bij de Bredase club, merkt Leon. “Soms zijn ze blij, soms wat minder blij. We zitten hier echt met een ongezouten mening, de taal van de tribune. En soms zijn we wel kritisch en iets te eerlijk. Maar onze seizoenkaarten worden nog steeds geaccepteerd als we door het poortje gaan.”

Nooit uitgepraat

En of de heren na 500 afleveringen niet alles al zo’n beetje hebben verteld over de club? “We raken bij NAC nooit uitgepraat, NACpraat zal er altijd zijn”, belooft Leon. “Ook als er winterstop of zomerstop is en er wordt niet gevoetbald. Als er bij NAC een keer een week niet iets gebeurt, dan ken ik mijn club ook niet meer terug. En dat is tot op heden nog nooit gebeurd.”

NACpraat is elke donderdagavond van 20:00u tot 21:00u te beluisteren op BredaNu of naderhand terug te luisteren als podcast. De 500ste uitzending vindt plaats op 20 april. De programmamakers zinnen nog op een leuke special die mogelijk later dit jaar te horen zal zijn.