Open dag Stadsarchief Breda van vele markten thuis

Stadsarchief Breda

Komende zaterdag 22 april organiseert het Stadsarchief een open dag met een breed aanbod vanuit het net geopende Chassé Botanique. Op het programma staan zowel binnen- als buiten rondleidingen, er zijn verschillende lezingen, in de Kas van het verbouwde gebouw is een expositie en ook aan de kinderen is gedacht. Om 16.00 wordt de nieuwe Blind Wall schildering onthuld door Marike de Nobel, wethouder cultuur. Het stadarchief is het geheugen van de stad. Iedereen is welkom van 10.00 tot 17.00 uur.

Wondelijke plek

Wethouder Marike de Nobel: “Ik ben nu sinds 2022 wethouder en ik ben echt blij dat ik erfgoed in mijn portefeuille heb. De eerste keer dat ik in die functie het stadsarchief bezocht daalden we meteen af in het depot. Wat is dat toch een wonderlijke plek! In die duizenden dozen wordt meer dan twaalf kilometer aan archief bewaard. En in iedere doos een stukje van het verhaal van Breda, dat van toen, én van nu. Fijn dat het stadsarchief deze bijzondere ervaring nu voor de stad toegankelijk maakt!’’

Er staan diverse rondeleidingen op het programma, waarbij je nu de kans hebt bij de binnenrondleiding het ondergronds depot te zien, dat normaal niet toegankelijk is. De buitenrondleidingen worden verzorgd door historicus Frans Gooskens van historische vereniging De Oranjeboom en de experts van Erfgoed Breda. Frans gaat verder de wijk in en vertelt over de totstandkoming van de 30-er jaren wijk Sportpark, terwijl de experts van Erfgoed Breda meer vertellen over de historie van de Chassékazerne.

Vondsten uit de geschiedenis

In de Kas is een expositie van de collega’s van Archeologie over de vondsten van de afgelopen 40 jaar en het nieuwe Fimhuis draait de film: ‘Aller ogen zijn gericht op Kwatta’ van de Bredase filmmaker Bas Bakker.

In het filmhuis worden tevens lezing gehouden. Martin Rasenberg vertelt over de jarenlamge samenwerking tussen het stadsarchief en het Begijnhof. Frans Roelvink van de Nederlande Genealogie vereniging gaat in op het stamboomonderzoek op Internet. Pim Monnée, eigenaar van het Mobilisatiemuseum Weest op uw hoede!, licht de collectie van het museum toe. De laatste lezing is van Boudewijn van de Calseijde. Hij vertelt over Engelbrecht II, Breda’s ‘laatste ridder’.

Voor de kinderen is een knutselkamer ingericht en voor onderzoekers is er de kans om meer te weten te komen over genealogie en paleografie.

Achter de ramen van het stadsarchief

Om 16.00 is er een officieel moment. De nieuwe Blind Wall schildering ‘Achter de ramen van het stadsarchief’ van Bas Steens wordt officieel onthuld foor Marike de Nobel.

Inschrijven rondleidingen

Wegens een beperkt aantal plaatsen is aanmelding voor de verschillende rondleidingen noodzakelijk. Dit kan op de website van het stadsarchief. Uit ervaring weten we dat de rondleidingen snel vol geboekt zijn.

Voor meer informatie kijk je op de webpagina van het stadsarchief.