Leerlingen met en zonder beperking sporten samen op Special Kids Dag

Op vrijdag 7 oktober kwamen Bredase basisschoolleerlingen uit het reguliere en het speciale onderwijs samen bij AV Sprint om te sporten. De Special Kids Dag wordt elk jaar georganiseerd en is volgens de organisatie uniek in Nederland.

De leerlingen gaan in gemengde groepjes, samen met ouders en vrijwilligers, op pad langs de verschillende sport- en spelvormen. Meer dan 20 Bredase sportverenigingen staan klaar om de kinderen mee te laten doen met hun sport. Dat zijn zowel de ’traditionele’ sporten zoals voetbal en hockey, maar ook zijn er BMX-fietsen en kan er geklommen worden.

Veel mogelijk

Polsstokhoogspringen in een rolstoel, dat is misschien nog wat lastig. Maar verder zijn er ontzettend veel sporten waar je ook met een fysieke of verstandelijke beperking prima aan mee kunt doen. “Het besef begint te komen”, vertelt Wouter Schelvis van Breda Gelijk. “De aandacht voor sport groeit, met name doordat Breda Actief en Uniek Sporten Brabant veel acties ondernemen. Ik denk wel dat het goed zou zijn als andere gemeenten zo’n zelfde soort dag zouden opzetten. We hebben vooral Bredase verenigingen die hier aanhaken, maar het kan ook in Bergen op Zoom of in Veghel.”

Dat de Special Kids Dag juist nu plaatsvindt, is geen toeval. Het is de Week van de Toegankelijkheid, waarin stil wordt gestaan bij een toegankelijke samenleving. Schelvis roept dan ook op aan iedereen die iemand kent met een beperking om de koppeling te maken met de sportorganisaties. “We hebben heel veel in huis aan accommodaties en materiaal, maar we missen soms sporters. Dat zou ik nog wel mee willen geven.”