Op bezoek bij schaakdocent Zef Hendriks: ‘Als jij met de pion voor de koning begint, moet je voorbereid zijn op bloedneuzen’

Zef Hendriks is oprichter en docent bij Schaakschool de Baronie in Breda. Hij wil met zijn lessen volwassen schakers warm maken voor club schaken.

Toen Hendriks voorzitter was van Schaakclub de Baronie zag hij dat mensen die zich aanmeldden als snel afhaakte. ”Mensen waren gewend thuis een leuk potje te schaken maar dan komen ze op de club en daar zitten spelers die al jaren de sport beoefenen. Ze gaan achter het bord zitten, verliezen de eerste wedstrijd, verliezen de tweede keer en na de vijfde keer zie je ze niet meer terug, want alleen maar verliezen is natuurlijk niet leuk. Dat is zonde. Als die mensen iets meer kennis van het spel hadden gehad waren ze waarschijnlijk uitgegroeid tot goede clubschakers.” Daarom begon Hendriks de schaakschool voor volwassenen. Om de enthousiastelingen voor de sport te behouden.

Openingszet

Schaken heeft een wat rustig imago maar de docent spreekt bevlogen over het spel als hij uitlegt wat voor openingszetten er zijn. ”De meeste beginners openen met de pion voor de koning of de koningen. Dat lijkt hetzelfde soort opening maar als jij met de pion voor de koning begint, moet je voorbereid zijn op bloedneuzen, blauwe plekken en pijn aan je schenen. Dat is echt elkaar proberen af te maken.” Terwijl de pion voor de koningin een zet is die meer rustiger een strategischer van aard is. Ik adviseer mensen de zet te kiezen die past bij hun karakter.”, Aldus Hendriks.

Als je als volwassen het wil leren duurt het over het algemeen wat langer. Hendriks: ”De uitdager van de huidige wereldkampioen is bijvoorbeeld 17 jaar. Kinderen pakken het sneller op. Dat wil niet zeggen dat ouderen het niet kunnen maar het duurt wat langer.”