Breda gastheer Special Olympics

Foto: Stichting Special Olympics Nationale Spelen Breda & Tilburg 2024

Elke twee jaar worden ze georganiseerd: De Special Olympics. Op 14, 15 en 16 juni zijn Breda en Tilburg de organiserende steden van dit grote sportevenement. Duizenden deelnemers uit binnen- en buitenland komen naar de Brabantse steden om tegen elkaar te strijden.

Wat is het eigenlijk, die special olympics?

In 1963 is de zus van de Amerikaanse president John F. Kennedy (Eunice Kennedy Schriver) begonnen met het organiseren van zomerkampen voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit mondde vijf jaar later uit in de oprichting van Special Olympics incorporated. Vandaag de dag is dit de grootste sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Het grote verschil met de Paralympics zit erin dat er alleen deelnemers zijn met een verstandelijke beperking. Dit zijn er meer dan vier miljoen in meer dan 190 landen.

Atletiek, Judo of paardrijden. Dit zijn sporten die de deelnemers aan de Special Olympics gaan beoefenen. Maar ook een aantal extremere sporten zoals shorttrack, langlaufen en snowboarden, ze zijn allemaal vertegenwoordigd op de Special Olympics. Het doel van deze Special Olympics is om mensen met een verstandelijke beperking een podium te geven om te laten zien. Tegelijkertijd verhogen spelen zoals deze volgens de organisatie hun zelfrespect, zelfvertrouwen en worden ze mondiger. Op hetzelfde moment beleven zij veel plezier door sportief tegen elkaar te strijden, op deze manier draagt dit ook bij aan hun kwaliteit van leven.

Openingsceremonie

Dit jaar mag Breda dus als één van de organiserende steden meer dan 2000 sporters verwelkomen die in meer dan twintig sporten tegen elkaar gaan strijden. Het evenement zal plaatsvinden op 15 en 16 juni. Op vrijdagavond 14 juni zal er een grootste aftrap zijn in het Breepark in Breda, de openingsceremonie is groots opgezet en biedt dan ook plaats aan 10000 bezoekers.