De komende zes maanden gaan Breda en Tilburg het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’ aan. De wietproef, zoals het experiment wordt genoemd, is afgelopen vrijdag van start gegaan. Het doel van het experiment is om te kijken of legale levering, inkoop en verkoop van wiet en hasjiesj mogelijk is.
Minister Ernst Kuipers (minister van Volksgezondheid, welzijn en sport) bracht vrijdagochtend een werkbezoek aan een van de Bredase coffeeshops. Daar hielp hij bij de eerste levering van gereguleerde wiet, door deze te registreren in een speciaal ontwikkeld track & trace-systeem. Burgemeester Paul Depla van Breda en zijn Tilburgse ambtsgenoot Theo Weterings waren daar ook bij aanwezig.
‘Failliet gedoogbeleid’
Paul Depla vindt het goed om te zien dat er wordt proefgedraaid. De Bredase burgemeester maakte zich al langer sterk voor het wietexperiment. “Ruim 10 jaar hebben we ons ingezet om het failliete gedoogbeleid te agenderen en gestreden voor de legalisatie van cannabis in Nederland. Daarom is het goed om te zien dat we eindelijk van start gaan. Zonder twijfel zal het in het begin niet op rolletjes lopen en stuiten we hoe dan ook op zaken die we niet voorzien hadden.”
Aan het experiment zullen in totaal tien gemeenten meedoen. Niet alle gemeenten gingen vrijdag al van start. Breda en Tilburg vormen samen de zogenaamde aanloopfase naar het wietexperiment toe. De aanloopfase zal om en nabij zes maanden duren. Daarna start een overgangsfase, zodra de kwaliteit en diversiteit van geproduceerde cannabis voldoende zijn om alle coffeeshops te kunnen bevoorraden. Een aantal weken na de overgangsfase zal de experimenteerfase starten. Bepaalde coffeeshops mogen exclusief gereguleerde producten verkopen aan hun klanten. Deze fase duurt vier jaar.