Vrouwen voor Breda: ‘Onderwerpen nog te vaak door mannelijke bril bekeken’

Woensdagavond is het Bredase stadhuis het decor van een inspiratiebijeenkomst die moet leiden tot meer aandacht voor onderwerpen die belangrijk zijn voor vrouwen. Onderwerpen die op de politieke agenda gezet moeten worden, vinden de vrouwelijke raadsleden en burgerraadsleden die het initiatief hebben genomen voor ‘Vrouwen voor Breda’.

Te vaak gebeurt het nog dat onderwerpen door een mannenbril bekeken worden, vinden de initiatiefnemers. Waaronder burgerraadslid Celeste van Kastel van de Partij voor de Dieren. Ook zij ziet dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in de politiek. “We hopen input te krijgen, vooral van Bredase burgers. Hoe kunnen zij geholpen worden en wat zijn de drempels?”

Bijvoorbeeld de drempel om politiek actief te worden. “Ook in de politiek wordt de man vaker serieus genomen. Je merkt dat vrouwen tien keer harder moeten werken om te kunnen vechten voor dezelfde plek. Het zou fijn zijn dat vrouwen die niet de stereotype man probeert na te bootsen, ook een stem krijgen. Het hele spectrum wordt vertegenwoordigd aan de mannelijke kant, maar niet zozeer bij de vrouwen”, vindt het burgerraadslid.

‘Vrouwen nemen andere onderwerpen mee’

Niet alleen gaat het om een balans in de vertegenwoordiging. Vrouwen nemen ook andere onderwerpen mee, vertelt Van Kastel: “Dan kun je het bijvoorbeeld hebben over gezondheidsthema’s of armoedethema’s. Dat zijn in principe thema’s die ongelijkheid bij vrouwen in de hand werken. Dat halen hopelijk ook op bij de mensen in Breda.”

Wie denkt dat alleen vrouwen mee mogen praten, heeft het mis. Ook mannen of personen die zich vrouw voelen zijn welkom. Maar natuurlijk zijn de drempels die vrouwen ervaren wel het onderwerp van het gesprek. Van Kastel: “Als we meer in kaart hebben waar vrouwen tegenaanlopen en hoe wij als raadsleden, burgerraadsleden of partijen kunnen helpen om die drempels te veroveren, dan hebben we een succesavond.”

En als het aan de vrouwelijke politici uit de Bredase raad ligt, blijft het niet bij deze avond. De ‘Vrouwen voor Breda’ willen er een vaste thema-avond van maken.