Rechter zet streep door eerste uur gratis parkeren

Foto: BredaNu

Door een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag komt er een eind aan de regeling waarbij automobilisten het eerste kwartier, half uur of uur ergens gratis kunnen parkeren. De uitspraak heeft ook gevolgen voor het parkeren in Breda. De gemeente hanteert op sommige plaatsen namelijk ook een dergelijke regeling.

De reden waarom de rechter een streep door de gratis parkeerregeling zet, is dat automobilisten zich moeten aanmelden op het moment dat ze parkeren. Op die manier kan de gemeente controleren hoe lang iemand al geparkeerd staat. Daardoor kan bepaald worden wanneer de gratis tijd begint en eindigt. Volgens de rechter mogen gemeenten niet aan parkeerders vragen om zich aan te melden in de gratis parkeertijd.

Alternatief

Om de automobilist tegemoet te komen, komt er volgens wethouder Jeroen Bruijns (CDA) een alternatieve regeling. “Dat is het geven van korting op het eerste uur geworden. Dit heeft als bijkomend voordeel dat voor iedereen direct duidelijk is dat er moet worden aangemeld bij de automaat of mobiele parkeerapp.”

De uitspraak van de rechter treft onder andere Brabantplein en Hooghout, waar parkeren in het eerste uur gratis is. Daar geldt voortaan dat voor het eerste uur €0,10 afgerekend moet worden. Het tarief voor de volgende uren blijft €1,50. In de aanloopstraten van het centrum, zoals de Nieuw Ginnekenstraat en de Nieuwe Haagdijk, was parkeren sinds het begin van het jaar het eerste half uur gratis. Dit wordt nu €1,15 voor het eerste uur en daarna €2,30 per uur.

Parkeerapp

Voor gebruikers van parkeerapps en mensen die bij de automaat een eindtijd voor het parkeren hebben ingesteld, blijft gelden dat ze betalen voor de daadwerkelijk geparkeerde tijd.

De aangepaste tarieven gelden nog niet per direct. Eerst moet de gemeenteraad zich nog over het voorstel buigen.