Stukje Zuiderwaterlinie weer in ere hersteld langs de Zwarte Dijk

Het is misschien lastig om je er een voorstelling van te maken, als je zo over de weilanden staat te kijken vanaf de Zwarte Dijk, langs de Lage Vuchtpolder. Honderden jaren geleden stonden hier soldaten op wacht. Turend over het onder water gezette landschap, om te kijken of er geen vijandelijke soldaten in zicht kwamen. Toch is het inmiddels wat makkelijker geworden om een idee te krijgen van hoe dat toen ging. Een aantal zogenaamde redoutes, een soort kleine uitkijkposten, zijn namelijk opgericht en te bezoeken. Maandagmiddag werden ze officieel onthuld.

Waar ze precies stonden en hoe groot ze waren, dat weten we niet precies. De redoutes zijn niet bewaard gebleven en ook zijn er geen resten van teruggevonden. Maar dat ze langs de Zwarte Dijk hebben gestaan, dat is zeker. De uitkijkposten maakten onderdeel uit van de Zuiderwaterlinie, een belangrijke verdedigingslijn in de 17e en 18e eeuw.

Toelichting bij de Redoutes | Foto: Tijmen Moelker / BredaNu
Beleefbaar

Volgens Gedeputeerde Stijn Smeulders (PvdA) van de provincie Noord-Brabant, is het belangrijk dat de geschiedenis zichtbaar wordt gemaakt. “Het werkt veel beter als we het echt beleefbaar maken. Dat kan hier heel mooi, met deze redoutes. Mensen kunnen hier even stilstaan, genieten van het landschap en kijken naar de toelichting op wat er hier in het verleden is gebeurd rond de Zuiderwaterlinie.” De provincie is ook op andere plaatsen in de regio bezig om de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie weer boven water te halen.

In totaal zijn er drie redoutes gecreëerd, die je kunt bezoeken.