OM eist zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Gianni de W. voor online seksueel misbruik

Het gerechtsgebouw. Archieffoto | Foto: BredaNu

Gianni de W. (25) uit Etten-Leur heeft dinsdag te horen gekregen wat het Openbaar Ministerie (OM) eist tegen hem voor een reeks misdaden tegen jonge meisjes, waaronder online seksueel misbruik en het bezit van kinderporno. Het OM heeft zeven jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen hem geëist. De aanklacht betreft het bedreigen en chanteren van meer dan 170 meisjes door hen naaktfoto’s en video’s te verspreiden. De zaak wordt beschouwd als de grootste ‘sextortion’-zaak in Nederland.

De rechtbank hoorde tijdens het proces verhalen van de slachtoffers, waarin ze vertelden hoe De W. hen manipuleerde en intimideerde. Die gesprekken werden voornamelijk gehouden op de sociale media app Snapchat. Onder de schuilnaam ‘Bryan’ wist hij jonge meisjes te verleiden om naaktfoto’s en -video’s te maken en die naar hem te sturen. Als ze dat niet deden, dreigde hij deze beelden openbaar te maken online, of te sturen naar hun vrienden en familie. De W. toonde volgens het OM geen genade, zelfs niet wanneer zijn slachtoffers smeekten om te stoppen. Zijn gedrag werd door de officier van justitie als manipulatief en gewetenloos bestempeld.

Moeilijke jeugd en bizarre vondst

Het proces werpt ook licht op De W.’s achtergrond. Daarbij kwamen aspecten kijken over zijn moeilijke jeugd en verschillende stoornissen, wat de ernst van zijn gedrag verklaart, maar niet rechtvaardigt. Dat bleek uit de verklaringen van deskundigen die dinsdag ook aan het woord kwamen en wezen op De W.’s lichte autistische stoornis. Ze benadrukten dat hij desondanks goed wist wat hij deed en bewust de schade verder aanrichtte. Volgens het OM zette De W. zijn schadelijke praktijken zelfs na een eerdere politiewaarschuwing in 2014 voort, onder naam van Bryan op Snapchat. Pas nadat de politie een verband ontdekte tussen verschillende aangiftes, verspreid over heel Nederland, kon De W. worden opgespoord en gearresteerd. In zijn kamer vond de politie meer dan 187.000 beelden op zijn computer en telefoon met naaktfoto’s en video’s, voornamelijk van minderjarige meisjes.

Gerechtigheid tegen online manipulatie

De zaak tegen Gianni de W. laat de ernst van online manipulatie en het belang van een gepaste behandeling van dergelijke aanklachten zien. De rechtbank heeft benadrukt dat de slachtoffers moedig waren om hun verhaal te delen. Daarbij werd de hoop uitgesproken dat de media-aandacht voor deze zaak zou leiden tot verdere openbaring van vergelijkbare misdaden.

Slachtoffers geanonimiseerd, daden ontmaskerd

In de rechtszaal werden de slachtoffers geïdentificeerd door nummers, terwijl het bewijsmateriaal beknopt werd beschreven. De officier van justitie beschreef hoe de controle dwang van De. W. geen grenzen kende en zelfs de vragen van de meisjes om te stoppen compleet negeerde. Het verhaal van één van de meisjes, die later huilend de zaal uitliep, illustreert volgens het OM de impact van zijn daden. Er werd ook onthuld dat De W. bewijsmateriaal probeerde te verwijderen, zelfs nadat de politie hem op het spoor was gekomen in augustus 2022. Gianni de W. is uiteindelijk in oktober 2022 gearresteerd en zit vast in Vught.