Nieuwe locatie Het Naaiatelier feestelijk geopend

Donderdagmiddag werd de nieuwe locatie van Het Naaiatelier aan de Konijnenberg in Breda feestelijk geopend. Het atelier is onderdeel van Ons Label en biedt werkervaringsplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het is niet voor het eerst dat het naaiatelier een nieuw onderkomen krijgt. Al een paar keer moest er een nieuwe locatie gevonden worden, omdat het aantal opdrachten toeneemt. Irene Nagtzaam, jobcoach bij Ons Label, vertelt dat ze de groeispurt zelf ook niet helemaal hadden verwacht. “We krijgen steeds meer klanten en, kijk maar om je heen, ook steeds meer klanten die producten achterlaten. Rollen stof, heel veel bakken, ritsen, waar we hele mooie producten van mogen maken.”

China en Bangladesh ‘niet meer hip’

Het Naaiatelier heeft in de loop der tijd veel mooie opdrachtgevers binnen mogen slepen. Grote merken weten de Bredase kleermakers goed te vinden. Nagtzaam: “We zijn er vanaf 2016, we werken op industriële machines met mensen die het vak van kleermaker eigenlijk al van kinds af aan kennen. Met de komst van nieuwe Nederlanders kunnen we ook weer in Nederland produceren. Want het vak van kleermaker hadden we hier niet meer.”

Veel merken hebben al jaren geleden de keuze gemaakt om de productie van kleding naar het buitenland te verplaatsen. Volgens Nagtzaam komen sommige bedrijven daar nu op terug. “Het is ook minder hip om in China of Bangladesh te produceren. Het moet steeds duurzamer, van gerecyclede producten, speciale materialen. Daar zijn wij goed in.”

Nog niet uitgegroeid

De meeste kleermakers bij Het Naaiatelier zijn in loondienst en worden volgens de organisatie niet gesubsidieerd. Daarnaast is er ook ruimte voor mensen die het vak willen leren. “We willen, als de omzet het toelaat, zoveel mogelijk mensen uit de bijstand halen en een baan aanbieden.” Wat Nagtzaam betreft blijft het atelier dus nog verder groeien om meer mensen die kans te geven. “Hoe mooi is het als je vanuit je passie een beroep kunt maken en met een inkomen je gezin kunt onderhouden.”

De locatie aan de Konijnenberg is nog maar net betrokken, maar stiekem droomt de jobcoach alweer verder: “Als je om je heen kijkt, ik zou best wel het dubbele willen hebben. Maar we zijn vandaag geopend, dus we blijven nog maar even hier”, lacht Nagtzaam.