Laatste editie van Bavels Truckers Convooi: ‘Laat ons nu stoppen wanneer het mooi is geweest’

Op zaterdag 20 april wordt de 35ste editie van het Bavels Truckers Convooi gereden. Een lange stoet vrachtwagens rijdt door de regio, waarbij mensen met een verstandelijke beperking mee mogen rijden. Voor hen een feestje, maar voor de organisatie is het toch een editie waar met gemengde gevoelens naar wordt gekeken. Het is namelijk voor het laatst dat het Truckers Convooi door de straten zal rijden.

Volgens voorzitter Peter Martens wordt het steeds lastiger om het convooi te organiseren. Niet vanwege een tekort aan vrijwilligers of sponsoren, maar vanwege de regelgeving. Bij een vergelijkbaar evenement in Twente ging het in 2022 mis. Een begeleider, die zonder gordel achterin de cabine op het bed van de chauffeur meereed, kwam lelijk ter val en raakte gewond. Het gevolg was dat meerdere verzekeringsmaatschappijen dit soort evenementen uitsloten van de gedekte risico’s. Daardoor is onduidelijk wie er opdraait voor de schade, mocht het nog een keer fout gaan.

Mooi geweest

“Natuurlijk is het altijd gedoogd geweest, want het heeft nooit gemogen”, licht Martens toe. “Maar dit hakte er wel in. Er waren chauffeurs en die namen hun vrouw of kinderen mee. En de begeleiders van gehandicapten die hulp nodig hebben, zitten achterop het bed.”

Waar veel truckerskonvooien in Nederland vorig jaar besloten om de stekker eruit te trekken, ging het Bavels Tuckers Convooi nog wél door. “We hebben alles op alles gezet en toch gereden vorig jaar. Met wat aanpassingen, door een bus mee te laten rijden.” Toch zet de organisatie er nu alsnog een punt achter. “Het is maar afwachten of het volgend jaar ook weer kan, dan komt er weer een nieuw regeltje bij. En toen hebben we besloten dat we een mooi Convooi hebben gehad. 35 jaar, een jubileum. Laat ons nu stoppen wanneer het mooi is geweest.”

Zaterdag wordt de route dus nog één keer gereden. Het Convooi start in Bavel en rijdt vervolgens onder andere via Ulvenhout, Gilze, Tilburg en Rijen om uiteindelijk weer in Bavel te eindigen.