Jonge helden ontvangen eindelijk hun jeugdlintje

Acht jeugdhelden ontvingen afgelopen vrijdag op het stadhuis het jeugdlintje van de Gemeente Breda. De lintjes worden normaal gesproken in november uitgereikt, maar afgelopen jaar was dat door de coronamaatregelen niet mogelijk. Niemand minder dan burgemeester Paul Depla reikte de lintjes uit.

Eén van de jeugdhelden is de 11-jarige Jochem. Samen met Wessel (11) en Jan (10) zette hij een actie op touw voor Reptielenhuis De Aarde. “In de coronaperiode zaten ze in geldnood en toen hebben wij ons ingezet. We hebben geld opgehaald zodat Oscar, de eigenaar van het reptielenhuis, weer alles kon herbouwen en dat alles weer perfect was.”

Ook Wout (11) kreeg vrijdag zijn jeugdlintje. Door zijn snelle optreden kreeg zijn vader de medische hulp die op dat moment hard nodig was. Matz zette zich in om de straten in zijn buurt vrij te maken van zwerfafval.

Zo heeft elke jeugdheld zijn of haar eigen verhaal. Volgens burgemeester Paul Depla wordt de inzet van jongeren en kinderen nog wel eens over het hoofd gezien: “We willen graag jongeren in het zonnetje zetten, die zich inzetten voor anderen in de stad. Normaal hebben we daar de lintjes voor, maar die lintjes gaan altijd naar volwassen mensen. Jongeren kunnen zich ook inzetten voor de mooie stad Breda. En kunnen ook een voorbeeld zijn voor andere kinderen.”

De jeugdhelden worden genomineerd door iemand uit hun omgeving. Ook voor dit jaar kun je nog iemand opgeven via de website van de gemeente.