Stille Strijd: ‘Het is mooi dat het gesprek zo op gang komt’

Deze week werd het kunstwerk ‘Stille Strijd’ geplaatst op het Kasteelplein. Het kunstwerk staat symbool voor de innerlijke strijd die depressieve en suïcidale jongeren voeren.

Eerder was het beeld al in onder andere Amsterdam en Utrecht te zien. Nu kwam het voor de eerste keer naar Brabant. Maandagmiddag hielp de kunstenares zelf het kunstwerk te plaatsen. Het beeld is groot en felgeel en dus van een afstandje te zien. De vrolijke, felgele kleur is een bewuste keuze geweest. “Jongeren vertellen zelf dat het aan de buitenkant helemaal niet te zien is.” vertelt kunstenares Saskia Stolz.

Het kunstwerk is ontwikkeld in gesprek met Stichting 113 Zelfmoordpreventie en gesprekken met jongeren die eerder één of meerdere zelfmoordpogingen hebben gedaan. Zij geven aan dat ze het moeilijk vonden met leeftijdsgenoten, maar ook met docenten het over hun gevoelens of situatie te hebben. Het doel van het beeld is dus ook een gesprek gaande te krijgen.

Persoonlijke reacties

Stolz geeft aan veel persoonlijke reacties te krijgen op het kunstwerk. “Heel veel nabestaanden, die me mailen of zelfs appen, via social media berichten sturen, bedankmails”, vertelt ze. “Op social media zie je dat het beeld echt gigantisch vaak gedeeld wordt en ook daar beginnen mensen persoonlijke reacties te delen, ‘ik vind dit zo mooi, ik herken mezelf hierin’.” Stolz vindt het goed dat ook op social media gesprekken ontstaan.

Kaartjes, knuffels en inmiddels gedroogde bloemen reizen met het beeld mee. “Het beeld begint echt een herdenkteken te worden. Nabestaanden komen hier samen, ze leggen bloemen. Het is een plek geworden waar ze hun verdriet kunnen delen”, vertelt Stolz.

Zelfdoding verminderen

Zelfdoding is doodsoorzaak nummer 1 bij jongeren onder de 30 jaar. Dit zijn cijfers die alleen maar toenemen, vooral onder jongvolwassen mannen tussen de 20 en 30 jaar oud. Help eenzaamheid en onbegrip rondom depressie en zelfdoding te verminderen door het met je naasten erover te hebben.

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl