Voorstanders wooncoöperatie roepen op tot collectief wonen in Breda

Bij een expositie in MotMot Gallery wordt aandacht gegeven aan de wooncoöperatie. Het gezamenlijk wonen in en beheren van een gebouw wordt volgens de voorstanders alleen maar populairder, vooral tijdens de woningcrisis.

Een wooncoöperatie is anders dan een woningcorporatie. Bij een wooncoöperatie bepalen bewoners zelf de woongelegenheden en directe omgeving. Soms zijn ze betrokken bij het ontwerp van het gebouw. De wooncoöperatie vormt een gemeenschap waar bewoners samenwerken en met elkaar delen. Zo’n samenwerking kan volgens de voorstanders dus ook een oplossing zijn voor de wooncrisis. Woningen worden ontworpen naar de wensen van de bewoners en de bewoners zijn gezamenlijk eigenaar, waardoor dure huur wordt omzeild.

BLASt

In Breda besteedt het platform voor landschap, architectuur en stedenbouw BLASt aandacht aan het aangaan van een gesprek over- en met de stad. Over bestaande en toekomstige architectuur, kansen in de stad voor nieuwe gebouwen en renovaties en het helpen oplossen van problemen zoals met de woningcrisis. Het platform organiseert hier verschillende activiteiten voor, zoals de afgelopen editie van het BLASt-café. Dat stond in het teken van de wooncoöperatie. De organisatie zou graag een wooncoöperatie zien in Breda en zegt dat Bredanaren daar zeker geïnteresseerd in zouden zijn.

Bij de expositie in MotMot Gallery zijn platen te zien waarop informatie, foto’s en ontwerptekeningen staan van succesvolle wooncoöperaties in het buitenland, zoals in München en Wenen. De expositie is te zien tot woensdag 18 oktober, op afspraak via Stichting BLASt.