Handhavingsactie MONO: Politie beboet 128 bestuurders voor gebruik mobiele apparaten tijdens het rijden

Het Team Verkeer van de politie Zeeland-West-Brabant bekeurde in totaal 128 bestuurders voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden, naast 33 boetes voor andere verkeersovertredingen. Dit gebeurde op dinsdag 27 februari tijdens een intensieve MONO-controle op de snelwegen in de regio, in samenwerking met de provincies.

De controle vond plaats tussen 9:30 uur en 16:00 uur op verschillende trajecten. Onder andere de A58 tussen Etten-Leur en Heinkenszand, de A16 tussen Galder en Moerdijk, de A17 tussen Moerdijk en Roosendaal, en de A4 van Willemstad tot Hoogerheide. Een touringcar uitgerust met een MONO-camera diende als observatiepost, terwijl agenten in onopvallende politievoertuigen nabij reden.

Opvallend was dat op de A58 bij het viaduct bij Kloetinge 38 bestuurders betrapt werden op het vasthouden van een mobiele telefoon. Daarnaast werden 16 weggebruikers beboet voor te hard rijden, waarbij twee bestuurders hun rijbewijs moesten inleveren. Verschillende andere verkeersovertredingen werden ook geconstateerd, zoals onleesbare kentekenplaten, bumperkleven en het vervoeren van losliggende lading.

Touringcar

De MONO-controle werkt als volgt: spotters in de touringcar zoeken naar bestuurders die een telefoon vasthouden. Nabijgelegen agenten in onopvallende voertuigen zetten deze overtreders aan de kant. Bij deze actie waren 38 politiemensen van het Team Verkeer, basisteam uit Roosendaal, Bergen op Zoom en Zeeland, en politiestudenten betrokken. In zes uur tijd werd ongeveer 250 kilometer afgelegd.

De Mono-controle maakte deel uit van de gezamenlijke handhavingsactie genaamd ‘Ogen op de weg’, die ingevoerd is door de politie Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant, samen met de provincies Zeeland en Noord-Brabant. Het hoofddoel van deze actie in het streven naar nul verkeersslachtoffers. Een woordvoerder van de politie benadrukte het belang van ongestoord rijden. Het is volgens de woordvoerder belangrijk dat als je de volgende keer de auto instapt, de afstand van je telefoon moet nemen en niet afgeleid raakt van je doel, zodat iedereen veilig van punt A naar punt B kan.