Ruim 300 kilo zwerfafval opgehaald in Hoge Vucht: ‘Tank met lachgas? Die hoort hier niet!’

In de wijk Hoge Vucht in Breda is zaterdagochtend tijdens een grote opruimactie door bewoners en andere belangstellende 307 kilo aan zwerfafval opgehaald. De actie is onderdeel van de Landelijke Opschoondag.

Zo’n zestig mensen, gewapend met zak en grijper, haalden daarmee zo’n honderd kilo meer op dan vorig jaar. Tot genoegen van Peter van der List van Opgeruimd Breda, die meer bewustwording wil voor zwerfafval. “Ik hoop met een opgeruimde straat dat mensen dat gaan waarderen en denken: Het is hier zo schoon, waarom zou ik hier wat bijgooien?”, Als voorbeeld noemt Van der List de Blind Walls. ”Daar wordt geen graffiti op gespoten omdat mensen dat mooi vinden. Ik wil dat dat ook met de openbare ruimte gebeurt, maar er is nog een lange weg te gaan.

Microplastic en lachgas

Zo’n anderhalf uur duurde de opruimactie. Deelnemers wogen hun zak en met elke opgehaalde kilo kregen ze een lot om prijzen te winnen. Maar veel deelnemers deden het voor het opruimen. Deelnemer Arnold waarschuwt vooral voor microplastic. ”Als plastic versnippert, krijg je hele kleine stukje die je niet met het blote oog kan zien. Dan denk je dat het schoon is maar dat blijft nog van alles liggen.

Een andere deelnemer vertelt over wat hij soms allemaal vindt als hij een rond gaat wandelen. “Ik vond een tank met lachgas in de struiken en dacht: die hoort hier niet en het stikt vaak van de sigaretten. Eigenlijk moeten mensen het zelf doen maar het geeft wel een voldaan gevoel.”