Kermis Ginneken gaat niet door: ‘Ik snap niet dat in zo’n klein gebied de orde niet gehandhaafd kan worden’

Donderdagavond maakte de gemeente Breda bekend dat er geen vergunning komt voor de jaarlijkse kermis in het Ginneken. De politie gaf een negatief advies over het evenement, dat eigenlijk volgende week woensdag had moeten beginnen. Vorig jaar vonden er enkele opstootjes plaats tijdens de kermis, waarbij de politie moest worden ingeschakeld.

Veel bewoners vinden het jammer dat de kermis dit jaar niet door kan gaan. “Ik vind het jammer, ik vind dat het bij het Ginneken hoort. Het is traditie dat hier een kermis is met een braderie”, vertelt een mevrouw die aan het winkelen is. Ook een meneer die zijn hond uitlaat, baalt dat er dit jaar geen kermis is. “Ik heb het gisteren gelezen en gelijk door geappt naar mijn dochter met kleinkind”, vertelt een andere bewoner van het Ginneken. “Wat ik vooral niet begrijp is dat in zo’n klein gebied, blijkbaar de orde niet kan worden gehandhaafd.”

‘Veiligheid onvoldoende gewaarborgd’

Volgens locoburgemeester Arjen van Drunen staat voor de gemeente de veiligheid voorop. “Ik kan me voorstellen dat veel bewoners, ondernemers en de kermisexploitanten enorm hebben uitgekeken naar de kermis in het Ginneken. Als locoburgemeester ben ik echter verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid van al deze partijen. Die werden onvoldoende gewaarborgd en daardoor kan ik geen vergunning verlenen.”

Na de incidenten van vorig jaar, moest de organisatie dit jaar met een plan komen om de risico’s te beperken. Volgens de politie is dat onvoldoende aangetoond. Ook zou het bedrijf dat door de organisatie is ingeschakeld om de beveiliging te verzorgen, daar geen vergunning voor hebben.

Toch is er ook begrip. Sommige bewoners zien dat er een personeelstekort bij de politie is en begrijpen dat er dan keuzes gemaakt moeten worden. “Maar dat het ten koste moet gaan van dit mooie Ginneken, dat is gewoon jammer”. Een bewoner vraagt zich af waarom het besluit pas zo kort van tevoren is genomen. “Ik denk dat ze de zaak iets eerder hadden moeten evalueren en op tijd met een goed plan op tafel hadden moeten komen. Ik vind het een beetje aan de late kant.”