Sofie van de Waart krijgt Vrouw in de Media Award Noord-Brabant

Onderwijsdeskundige Sofie van de Waart uit Prinsenbeek is onderscheiden met de Vrouw in de Media Award 2023 voor Noord-Brabant. Ze krijgt deze prijs vanwege haar inzet voor kansengelijkheid in het onderwijs.

De winnares kreeg, onder toeziend oog van haar klas, de prijs uit handen van juryvoorzitter Erna van Poppel. Volgens de jury ”werkt Van de Waart onvermoeibaar aan het forceren van een verandering in het onderwijssysteem voor (hoogbegaafde) kinderen die buiten de bestaande hokjes vallen.” Vorig jaar verscheen er nog een documentaire over de onderwijsdeskundige die werd uitgezonden bij Omroep Max. Van de Waart begeleidt scholen, hoogbegaafde kinderen en hun ouders die tegen problemen aanlopen doordat een kinderen bijvoorbeeld zich vervelen doordat hij of zij ver voorloopt op de stof.

”De meeste kinderen gaan gelukkig naar school maar er zijn duizenden thuiszitters die niet in de mal van het onderwijs passen.”, aldus Van de Waart. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) zijn er in Nederland zo’n 10.000 kinderen en jongeren die niet bij een school staan ingeschreven. Als deze leerlingen buiten de boot vallen kan dat grote gevolgen hebben volgens de onderwijsdeskundige: ”Sommige kinderen trekken zich terug naar binnen met klachten die neigen naar depressie of het tegenovergestelde effect dat kinderen heel druk worden. Daarom is het belangrijk om die problemen vroeg te signaleren in het onderwijs.”

Vrouwen in de Media

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. De regionale award is onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards. Wie van de twaalf genomineerden wint, wordt op 8 maart – Internationale Vrouwendag – bekend gemaakt.