Yazan vluchtte uit Syrië en werd filmmaker in Breda: ‘Ik stuur mijn films niet naar mijn vrienden daar’

13 december 2016. Die datum staat bij Yazan Rabee in zijn geheugen ‘geschreven’. Het was de dag dat hij in Nederland aankwam, maar ook de dag dat de grote stad Aleppo in zijn thuisland Syrië met veel geweld werd ingenomen door aanhangers van president Assad. Veel heeft Yazan moeten achterlaten tijdens zijn vlucht. Maar niet zijn droom om filmmaker te worden. Die nam hij mee naar Europa om het vervolgens hier waar te maken.

Met zijn afstudeerfilm voor St. Joost ‘Beyond the Sun’ en zijn korte film BACK stond Rabee op het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht. ‘Beyond the Sun’ gaat over een jonge Syrische man die zijn dienstplicht in zijn thuisland moet vervullen. Hij wordt aan het werk gezet als cipier in een gevangenis. Waar de man eerst nog afkeer heeft voor de gruwelijke zaken die hij meemaakt in de gevangenis, verandert hij langzamerhand in een beest. Voor veel Europeanen ondenkbaar, maar voor Rabee had het de werkelijkheid kunnen zijn als hij niet was gevlucht.

Fuck it, just do it

Rabee vond het lastig om deze film te maken. “Vooral op de set. Het voelde echt voor ons, voor mij en voor de crew.” Ook was er aanvankelijk twijfel om de film überhaupt te maken. Niet omdat de filmmaker twijfelde over het verhaal, maar vanwege de eventuele gevolgen die het zou kunnen hebben. “Het [Syrische, red] regime heeft hier mensen. Maar ik wilde me verdiepen in de psychologie van nieuwe soldaten, dus ik dacht ‘Nee, fuck it, just do it.”

Yazan Rabee is trots op zijn film, maar laat het resultaat bewust niet zien aan zijn familie en vrienden in Syrië, omdat ze dan gevaar lopen. “Als ik Messenger open op mijn telefoon en ik zie vrienden online, dan wil ik graag met ze chatten en mijn films delen. Maar ik heb het niet gedaan en ik ga het ook niet doen.”