Deze zaterdag is het International Repair Day. Het is een initiatief van de 'Open Repair Alliance' waarbij aandacht wordt gevraagd voor de waarde en het belang van het repareren. Eén van de initiatieven die bij de alliantie is aangesloten, is het Repair Café. Dat zijn bijeenkomsten waar vrijwilligers klaar zitten om defecte apparaten, fietsen of kleding te repareren. Want wat weer gemaakt is, hoeft niet nieuw te worden gekocht. En dat is belangrijk om de afvalberg terug te dringen, vindt reparatievrijwilliger Alex van Doorn. "Het woord repareren moet weer bij mensen in het woordenboek."
In Breda bestaan vier verschillende Repair Cafés. Elke zaterdag is er ergens in de stad wel een te vinden. Alex van Doorn is zelf vrijwilliger bij één van die cafés, maar zet zich in voor de promotie van en voorlichting over alle Bredase edities. In de loop van de tijd passeerden honderden apparaten zijn handen. Van reguliere apparaten als stofzuigers en strijkbouten tot een waarschuwingssysteem voor boeren met drachtige merries. Zolang mensen het zelf naar binnen kunnen dragen en het aangesloten kan worden, kan er naar worden gekeken.
Puzzelen
“Ik kan thuis de zaterdagpuzzel uit de krant gaan maken, of ik kan hier gaan zitten en mensen komen met allerlei leuke, interessante puzzels aan”, vertelt Van Doorn over zijn motivatie om eens per maand klaar te zitten voor mensen die langskomen. “En dan kun je er ook nog bij kletsen.” Het sociale aspect is ook belangrijk bij het Repair Café, net als het samen repareren. “We laten mensen ook meekijken, zodat ze zien wat ze zelf hadden kunnen doen of hoe ze dingen kunnen voorkomen.”
Eén van de apparaten die het meest voorbij komen tijdens een dagje repareren, zijn toch wel de koffiemachines. “Senseos waren heel populair bij ons. We feliciteerden Philips elke keer bij een jubileum: nog steeds de trouwste klant van het Repair Café. Maar dat had ook te maken met hoeveel er verkocht waren.” Ook komen mensen soms langs met apparaten die eigenlijk helemaal niet stuk blijken te zijn. “Dan vinden mensen het toch te gecompliceerd en vastlopen in de gebruiksaanwijzing, of de gebruiksaanwijzing kwijt zijn.”
‘Singer Syndroom’
Toch is repareren niet altijd even eenvoudig. Apparaten zijn soms lastig uit elkaar te halen en ook nieuwe onderdelen vinden is niet altijd even eenvoudig. Volgens Van Doorn zijn sommige fabrikanten bang voor het ‘Singer Syndroom’. “De oude Singer maakte zulke degelijke naaimachines. Als een gezin dat had, dan verkocht je de eerste twintig jaar geen naaimachine meer want die bleef heel. Dat heeft ze uiteindelijk de kop gekost. Dat is toch een soort nachtmerrie voor fabrikanten.”
Deze zaterdag is er, net als elke derde zaterdag van de maand, een Repair Café bij DE BUURTZAAK aan de Teteringsedijk. Voor een overzicht van alle Bredase Repair Cafés kun je terecht op de Facebookpagina van de vier verschillende Bredase cafés.