Bredase regisseur Yazan Rabee debuteert met 2 films op Nederlands Film Festival

Still uit de trailer van Beyond the Sun | Foto: Yazan Rabee

Twee films van de Bredase regisseur Yazan Rabee (28) gaan in première op het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht. Rabee, net afgestudeerd aan St. Joost Kunstacademie in Breda, draait met zijn films mee in de categorieën ‘Beste Afstudeerfilm’ en ‘Beste Debuutfilm’.

Yazan is gevlucht uit Syrië en zijn werk is hierop geïnspireerd. Hij heeft zelf de hele asielketen doorlopen en is nu in de Nederlandse samenleving geïntegreerd.

BACK

BACK gaat over opgroeien in een dictatuur. Yazan heeft een steeds terugkomende droom, waarin hij terug is in Syrië, wordt achtervolgd en waar hij zijn huis niet meer vinden.

De jonge filmmaker is niet de enige met zo’n droom. Ze komen ook terug bij andere vluchtelingen en overlevers van de Holocaust. Voor Syriërs ligt die droom dichter bij de werkelijkheid dan je zou denken: er gaan stemmen op om Syrië als veilig land te bestempelen en vluchtelingen te laten terugkeren.

Beyond the Sun

Yazan’s fictiefilm Beyond the Sun gaat over het gevangeniswezen in Syrië, waaraan hij ternauwernood ontsnapte. Hij deed in Syrië mee aan de studentenprotesten tegen Assad en vluchtte daarna het land uit.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 19 tot en met 30 september in Utrecht.