Van discussie in gemeenteraad tot kunstwerk: Liberty Tree in Park Valkenberg onthuld

Woensdagmiddag werd in Park Valkenberg in Breda het nieuwe kunstwerk ‘Liberty Tree’ onthuld. De inspiratie voor het werk van kunstenares Jennifer Tee ligt in Artikel 1 van de grondwet. Dat artikel gaat over de gelijke behandeling van mensen in Nederland.

Het werk kent een bijzondere voorgeschiedenis. Een discussie in de Bredase gemeenteraad vormde namelijk het startpunt voor het traject dat uiteindelijk leidde tot de Liberty Tree. De Chinese partnerstad Yangzhou schenkt Breda namelijk een Chinees paviljoen, om de 25-jarige stedenband te vieren. Aan de ene kant heel mooi, maar er was ook kritiek vanwege de mensenrechtensituatie in China.

Uiteindelijk werd er besloten dat er ook een kunstwerk moest komen dat stilstaat bij de gelijke behandeling van mensen. Uit een lijst van tien kunstenaars werden drie mensen uitgekozen die een ontwerp mochten maken voor het nieuwe kunstwerk. Bredanaars konden op deze ontwerpen stemmen en uiteindelijk is het concept van Tee als winnend ontwerp uit de bus gerold.

Vrijheidsboom

De kunstenares heeft zich vooral laten inspireren door de manier waarop bomen ‘samenwerken’ in de natuur. Tee: “Toen ben ik gaan kijken naar de geschiedenis van de vrijheidsboom. Een plant of een boom die vrijheid symboliseert, in meerdere contexten. De kastanjeboom waar Anne Frank op uitkeek. Maar ook de Callery pear, dat is de boom die op 9/11 als enige is overgebleven.”

Ook aanwezig bij de onthulling was Dingeman Kuilman, directeur van het Stedelijk Museum en voorzitter van de selectiecommissie. Volgens Kuilman komt vooral de verbinding tussen de natuur en de mens op een mooie manier naar voren in dit werk. “Wat dit kunstwerk vertelt is dat vrijheid natuurlijk is. Als je elkaar vrijheid ontneemt, dan is dat tegennatuurlijk. Dus dat moet je ook echt niet doen.”

Liberty Tree is te vinden in Park Valkenberg, nabij de toegang aan de kant van het Kasteelplein.