BredaNu lanceert nieuwe website

De website van BredaNu | Foto: BredaNu

Wie deze week de website van BredaNu bezoekt, moet misschien even in de ogen wrijven: de lokale omroep van Breda heeft namelijk een compleet nieuwe website gelanceerd. Waar de vorige site vooral een platform was om uitzendingen terug te kijken en luisteren, springen op de nieuwe website vooral de artikelen in het oog.

“Het was de hoogste tijd dat er een nieuwe website kwam”, licht hoofdredacteur Tijmen Moelker toe. “Behalve dat de vorige website qua uiterlijk niet helemaal meer van deze tijd was, ontbrak er ook een hele belangrijke functie, namelijk het plaatsen van artikelen”.

Meer nieuws

BredaNu is in de afgelopen periode druk bezig geweest om meer nieuws naar de Bredanaars te brengen. Onder de naam ‘BredaUpdate’ worden wekelijks meerdere nieuwsvideo’s gemaakt die te zien zijn via de sociale mediakanalen en op tv. Op de radio hoor je onder dezelfde naam ook elk half uur het nieuws uit de gemeente voorbij komen. “Met de nieuwe website kunnen we de nieuwsverhalen die we binnen de BredaUpdate maken ook online beter tot hun recht laten komen. Dat is uiteindelijk toch de plaats waar mensen hun nieuws het liefst vandaan halen.”

Volgens de hoofdredacteur is de nieuwe website wel iets dat zich de komende tijd moet gaan ontwikkelen. “Het schrijven van artikelen en alles wat daarbij komt kijken, is voor ons als organisatie natuurlijk nieuw. Daarnaast bestaat ons team voornamelijk uit vrijwilligers. Een bedreven camerapersoon of iemand die wekelijks een mooi radioprogramma maakt, is niet per se een goede schrijver of vindt het leuk om zich daarmee bezig te houden. Daarom willen we mensen gaan opleiden in het schrijven, om zo het redactieteam steeds verder uit te breiden. Dat gaat echter wel tijd kosten.”

Uitzending gemist

Behalve de artikelen zijn ook de ‘oude functies’ op de website terug te vinden. “Als het gaat om de terugkijk– en terugluisterfunctie van programma’s, zeg maar het ‘Uitzending gemist-gedeelte’, hebben we goed gekeken naar hoe we dat zo gebruiksvriendelijk mogelijk konden inrichten. Programma’s zijn makkelijker terug te vinden. Tv-programma’s van jaren geleden hebben we voor nu even achterwege gelaten. We denken er nog over na om die later onder een soort archiefrubriek toe te voegen. Sowieso zijn oude uitzending altijd nog te zien via ons YouTube-kanaal”, vertelt Tijmen Moelker.

Het terugluisteren van radioprogramma’s was ook al mogelijk op de oude website en werkt via de nieuwe website nog even op de ‘oude’ manier. Dat komt omdat daar technisch gezien iets meer bij komt kijken. Het vernieuwen en verbeteren van dat systeem staat wel op het wensenlijstje van de omroep.

Radio- en tv-gids

Ook de overzichten van wanneer welke programma’s worden uitgezonden op radio en tv, is onder de loep genomen. Voor beide kanalen is er nu een duidelijk overzicht te vinden. Ook kun je vanuit de gidsen direct doorklikken naar het programma, zodat je eventueel gelijk een aflevering terug kunt luisteren of kijken.

Ook live kijken en luisteren naar de kanalen van BredaNu is gewoon mogelijk via de nieuwe website.

Hoewel de nieuwe website nu gelanceerd is, wordt er volgens Tijmen Moelker achter de schermen nog doorgewerkt aan de verbetering ervan: “Een website is eigenlijk nooit af. Er komen altijd ideeën voor nieuwe functies en gaandeweg zullen we ongetwijfeld nog wat verbeterpunten tegenkomen. Ook horen we graag de mening van mensen die de website bezoeken, want daar doen we het uiteindelijk voor.”