Pauwen op begraafpark moeten verdriet verzachten

Het heeft vijf jaar geduurd voordat manager Yvette Langbroek het voor elkaar kreeg, maar woensdag was het eindelijk zover. Drie pauwen arriveerden op Begraafpark Zuylen aan de Tuinzigtlaan. Nu nog even opgehokt in het onlangs gebouwde pauwenverblijf, maar over een paar weken mogen de dieren naar buiten.

“Als kind kwam ik ook op een begraafplaats in de buurt van een park waar pauwen waren”, vertelt Langbroek. “Ik was verwonderd doordat een pauw zoveel mooie kleuren heeft. Dat is mij altijd bijgebleven. Een mooi park hoort pauwen te hebben.”

Namen uit de grabbelton

De pauwen hebben ook al gelijk namen meegekregen. Personeel mocht namen op briefjes schrijven en uiteindelijk zijn de namen Leopold, Jet(je) en Sophie uit de grabbelton tevoorschijn getoverd. De namen zijn ook te zien op een bord bij het pauwenverblijf, dat woensdag gelijk ceremonieel werd onthuld.

Het pauwenverblijf is gemaakt door leerlingen van de Bouwschool. Het hout komt van de begraafplaats zelf. Een tijd geleden moesten namelijk een aantal zieke kastanjebomen worden gerooid. Die komen nu dus in een andere vorm terug in het park.

Verwonderen

Langbroek hoopt dat de pauwen de bezoekers doen verwonderen. De dieren zijn dan ook bedoeld om het verdriet door het verlies een beetje te verzachten. Ook zou het park meer moeten zijn dan alleen een verzameling van graven. Of er naast de pauwen nog meer dieren naar het begraafpark worden gehaald, weet Langbroek nog niet. “Ik vind het belangrijk dat we vernieuwend blijven. Maar ook dat er wat meer bezoekers komen, zonder dat ze een graf moeten bezoeken.”