Nieuw cultuurbeleid brengt hoop én zorgen

In samenwerking met culturele organisaties in Breda heeft de gemeente een nieuw cultuurbeleid ontwikkeld. In het nieuwe cultuurbeleid ligt de focus op jongerencultuur en talentontwikkeling.

Het cultuurbeleid werkt ook aan het verbinden van culturele instellingen om zo een aantrekkelijk cultuuraanbod verder op te bouwen. Hier worden ook nieuwe en kleinere instellingen benadrukt. ‘Stad van Creatief Talent. Cultuurbeleid Breda 2025-2040’ heeft ook financiële ruimte nodig om nieuwe ambities mogelijk te maken. Nieuwe Veste, Stedelijk Museum Breda en het Chassé Theater zullen gezamenlijk één miljoen euro aan subsidie in moeten leveren.

Het Chassé Theater, Nieuwe Veste en Stedelijk Museum Breda

Deze keuze is in overleg met de instellingen gemaakt. “Het voorgestelde beleid zit wat bij betreft degelijk in elkaar. Er is gedegen onderzoek gepleegd en input opgehaald bij het veld. De hele aanpak maakt het voor ons verteerbaar om subsidie in te moeten leveren, omdat wij daarmee het grotere geheel dienen.” vertelt directeur Chassé Theater Ruud van Meijel in een interview op de website van het theater.

Directrice Hilda Vliegenthart van Nieuwe Veste vindt wel een uitdaging in de verlaging van de subsidie in als je kijkt naar de stijgende prijzen van vaste lasten en het goed willen betalen van medewerkers. “Het heeft voor ons eigenlijk twee kanten.” vertelt directeur Stedelijk Museum Breda Dingeman Kuilman. Hoewel er minder geld binnenkomt en daardoor minder mogelijk is, zijn er ook juist kansen voor nieuwe samenwerkingen door het nieuwe cultuurbeleid, vindt hij.

Drie kernthema’s

Het cultuurbeleid is opgebouwd uit drie programma’s. ‘De Basis voor Cultuur’, waarbij het aantal culturele basisvoorzieningen wordt uitgebreid en een actieve rol krijgt in het nieuwe beleid. Vervolgens ‘Cultuur voor Jeugd en Jongeren’, een doel om cultuureducatie mogelijk te maken voor alle Bredase jeugd en jongeren. Hierbij wordt er ook meer dorps- en wijkgericht gewerkt. Tot slot ‘Talentontwikkeling in de Creatieve Industrie’. Bij dit programma wordt er gewerkt aan een cultureel aanbod en culturele voorzieningen die passen bij het opleidingsprofiel van de stad. Dat gaat in samenwerking met verschillende creatieve opleidingen in Breda en met een oog voor ruimte voor de ontwikkeling van nieuw talent.