Volksverhalen zijn al honderden jaren onder ons. Ze worden van mond tot mond doorverteld, leven voort onder onze bevolking en zijn er in allerlei soorten en maten. Schrijfster Naomi Jansen & illustratrice Melanie Drent werken aan het boek Brabantse Volksverhalen, waarvoor ze ook een crowdfundingsactie opzetten.
Historicus Ad van den Oord schreef het boek De Kindervriend, over de moord in 1941 op twee meisjes in de Oisterwijkse bossen. Na veel archiefonderzoek reconstrueert hij dit verhaal tot in detail; Hein van Kemenade bespreekt het boek Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje.
De Kindervriend bleek een gewetenloze moordenaar
Maria Hemelvaart 1941. Ondanks oorlog en bezetting wordt deze feestdag in het katholieke Tilburg uitbundig gevierd. Maar in de avonduren slaat de stemming om . Het tienjarige meisje Ria Pagie blijkt spoorloos. Twee weken later is dat bij het Rotterdamse meisje Annie Remken (13) het geval. Beide meisjes worden vermoord teruggevonden.
Ria is voor het laatst gezien in een winkeltje waar ze snoep kocht en met een dubbeltje afrekende. Maar hoe komt dit meisje aan een dubbeltje, want haar vader staat bekend als een ‘èèrme klôot’. Politie en buren zoeken tevergeefs naar Ria. Angst en onzekerheid nemen toe. Precies twee weken later keert ook het dertienjarig Rotterdamse meisje Annie Remken niet terug op haar vakantieadres in het Oisterwijkse bosgebied. Een zoektocht naar haar mondt uit in een afschuwelijke vondst.
De politie gaat over tot de arrestatie van een verdachte: Theo van Berkel. De kranten betitelen hem als een beestmensch, maar zijn buren kennen hem juist als een hardwerkende arbeider, als een ‘kindervriend’, die ijsjes uitdeelt. Een jarenlang proces volgt. De verdachte blijft alles ontkennen, maar hij heeft wel een inktzwart verleden in Amerika en groeide op in een criminele familie. Een veroordeling volgt. Kort na zijn vrijlating verdwijnt er in zijn buurt een elfjarig jongetje…
‘De bijnaam ‘De kindervriend’ bestond bij de bittere ironie der argelozen‘
De auteur Ad van den Oord heeft samen met het team van Oisterwijk in Beeld uitgebreid onderzoek gedaan in niet eerder toegankelijke archieven van politie, justitie en het gevangeniswezen. Nabestaanden zijn opgespoord en geïnterviewd. Daardoor zijn veel nieuwe feiten en inzichten omtrent de verdachte en de jonge slachtoffertjes boven water gekomen.
Brabantse Volksverhalen in nieuw boek
Volksverhalen zijn al honderden jaren onder ons. Ze worden van mond tot mond doorverteld, leven voort onder onze bevolking en zijn er in allerlei soorten en maten. Na de Bredase Volksverhalen volgt nu een Brabantse versie van schrijfster Naomi Jansen en illustratrice Melanie Drent.
Je hebt bijvoorbeeld levendige legenden, waarvan de oudste te herleiden zijn naar de middeleeuwen. Ook zijn er spannende sages, verhalen die gaan over bijzondere verschijnselen, gebeurtenissen of wezens. Natuurlijk zijn er ook nog sprookjes, spookverhalen, mythes en fabels en verhalen over indrukwekkende personen.
Schrijfster Naomi Jansen en illustratrice Melanie Drent werken aan het boek Brabantse Volksverhalen waarvoor ze ook een crowdfundingactie zijn gestart. Na de Bredase Volksverhalen gaat nu ook dit boek het licht zien. Ook in Noord-Brabant wemelt het van de volksverhalen. Er zijn al wat boeken over verschenen, maar nog nooit verscheen er een boek dat in toegankelijke, moderne taal (die zowel geschikt is voor kinderen vanaf twaalf jaar als volwassenen) die verhalen bundelt. Naomi & Melanie voeren in het boek twee kinderen op die de verhalen tot zich nemen via een geheimzinnige oude man.
Boek van de Week: Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje
Eliza May Drayden, het hoofdpersonage van ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’, is al dood als de roman in het jaar 1847 in het Yorkshire dorpje Bridge Fowling begint. Ieder volgend hoofdstuk schuift ten opzichte van het voorgaande een stukje op in de tijd, totdat het verhaal in het elfde hoofdstuk in onze huidige tijd is aangeland.
De roman vertelt dan ook niet over Eliza May Draydens leven, maar over haar roerige leven na de dood. De lezer leert Eliza May kennen via de levens van anderen, en via biografieën en verhandelingen over haar, want zij was de schrijfster van een uitzonderlijke roman, die tijdens haar leven werd verguisd, maar die in de loop van 170 jaar door steeds meer lezers als een meesterwerk wordt gezien. Over haar leven is bitter weinig bekend, de omstandigheden waaronder ze stierf zijn een mysterie, en naast haar roman is de enige tekst die ze heeft nagelaten een aantekenboekje met daarin geheimzinnige tekeningen, gedichten en tabellen.
Luister elke zondagochtend om 11:00u naar GrensGeluiden op BredaNu radio. Luisteren kan via 107.3 FM, op de kabel (Ziggo 915 of 1915, KPN 1008, XS4ALL 1008) of via bredanu.nl. Bij GrensGeluiden Podcast kan je extra audio en afzonderlijke items beluisteren.