Leer over de geschiedenis door middel van de kleding van toen

Ingekleurde foto van een onbekend dubbelportret uit de glasnegatievencolelctie van de familie Klep van 2 vrouwen zittend op de trap van de veranda bij het huis. Datering 1905-1915, uitsnede | Foto: Stedelijk Museum Breda

Leer Bredanaars die rond 1900 leefden kennen door hun kleding. Maak kennis met het dagelijks leven in Breda (en West-Brabant) door mode- en kostuumverzameling ‘Gedragen Verhalen’ in het Stedelijk Museum Breda.

Er is veel te leren over iemand aan de hand van wat hij of zij voor kleren aan heeft. Zo ook meer dan honderd jaar geleden. Door deze kledingcollectie kun je veel leren over de personen die deze kleding ooit droegen. Afkomst, bezigheden en levensfase, bijvoorbeeld. Je kan zien hoe lang iemand was aan de lengte van broekspijpen, of wat hun lievelingskleur was, als ze deze vaak droegen. Met kleding, accessoires, historische foto’s en ander archiefmateriaal komen de verhalen van personen van toen tot leven. 

Een eigen interpretatie op Gedragen Verhalen

Naast de mode- en kostuumcollectie, is ook het werk van drie kunstenaars toegevoegd aan de tentoonstelling. Op hun eigen manier keken zij naar ‘Gedragen Verhalen’ en maakten er wat nieuws van. Modeontwerper Jan Taminiau toont een avondjurk met overeenkomsten in materiaalgebruik en technieken met het begin van de 20ste eeuw. Met een bijpassende audiotour hoor je van Taminau zelf wat de kleding zo bijzonder maakt. Barbara van den Bogaard, verhalenverteller, interviewt Bredanaars over kledingstukken die belangrijk zijn voor hen. Léanne van Deurzen ontwierp een theaterkostuum geïnspireerd op de museumcollectie.

De collectie is te zien vanaf 14 oktober 2023 tot en met 7 april 2024 in het Stedelijk Museum Breda.