Meer nadruk op kinderactiviteiten Op 29 mei, tweede Pinksterdag vind de jaarlijkse Nassaudag plaats in de binnenstad van Breda. De nadruk ligt dit jaar nog meer op kinderactiviteiten. De horecaopleiding de Rooi Pannen heeft kinderen van basisscholen kennis laten maken met de Nassaus en het eten uit die tijd in het project ‘Heel Nassaustad bakt’. De finale is op Nassaudag. Ook zijn er leuke activiteiten in de Nieuwe Veste. Op de binnenplaats zijn er zandsculpturen en workshops. In de Makersbase kunnen de kinderen zelf aan de slag gaan om iets te creëren. Om 15.00 uur komt schrijver Arend van Dam voor de kleinsten verhalen voorlezen en vertellen over prinsen en prinsessen. Hij is bekend van verschillende kinderboeken waaronder Leve de koning, Overal en nergens en In een land hier ver vandaan. Ook op kasteel Bouvigne is een kinderprogramma.
Hofstad Breda
De wieg van de koninklijke familie staat in Breda. Het kasteel van Breda was het stamslot van de Nassaus. Hun aanwezigheid in Breda tussen 1404 en 1567 drukte een beslissende stempel op de ontwikkeling van onze stad. Breda veranderde van een gewone middeleeuwse stad in de Hofstad, die nog steeds onze identiteit bepaalt. Met een stad vol ambachten en gilden profiteerden we voluit van deze Gouden periode.
Beleving
Op de Nassaudag staat het beleven van hoe men in die tijd leefde centraal met onder meer een oude ambachtenmarkt, oud-Hollandse spelletjes voor de jeugd, kruisboogschieten, straatmuziek en theater. Alle activiteiten vinden plaats op de vele locaties in de stad die met de Nassaus verbonden zijn zoals het Kasteel, de Grote Kerk, de Waalse Kerk, de Nieuwe Veste, het Chassépark en Bouvigne. Een paardentram verbindt de binnenstad en Bouvigne in Breda-Zuid. Op het Van Coothplein en bij Bouvigne, de halteplaatsen, zijn kaartjes voor een rit verkrijgbaar.
Exposities
In de Waalse Kerk is René en marche te bezoeken, een expositie als een lopend buffet over de eerste Nassau die prins van Oranje werd: de Bredase René van Nassau. Dat het Begijnhof in Breda als een van de weinige in Europa is overgebleven, hebben we te danken aan de bijzondere bescherming van de Nassaus. Waar die bescherming uit bestond en wat het belang ervan was, is te zien in een expositie op het Begijnhof.
Alle locaties zijn vrij toegankelijk met de mogelijkheid van rondleidingen. Er zijn ook stadswandelingen met gidsen. Voor de Nassau Tour en de Begijnhof Tour is inschrijven mogelijk via de website van Breda Nassaustad. Ook zijn hier de populaire wandel- en fietsroutes te vinden voor diegenen die de aanwezigheid van de Nassaus in en om Breda zelf willen verkennen.