Kunstenaars laten hun kijk op het thema hoop zien in Electron & MotMot gallery

Frank Bouwkamp
Frank Bouwkamp

Hoop betekent voor iedereen iets anders. Met de tentoonstelling ‘Human Kind, Kind Human’ proberen drie kunstenaars hun visie te laten zien. Zij laten door middel van hun kunstwerken de mens van de toekomst, in hun ogen, zien.

Nieuw begin

Het programma bij Electron heeft een jaar stilgelegen. Dit komt omdat er volgens de organisatie een lange tijd te weinig perspectief was. Nu Electron is opgenomen in het coalitieakkoord, is het tijd om weer open te gaan. Er werden al vrij-mi-bo’s (vrijdagmiddagborrels) gehouden. Maar nu wordt het culturele programma afgetrapt met de tentoonstelling Human Kind, Kind Human.

Tentoonstelling

Bij de tentoonstelling Human Kind, Kind Human staat vooral de menselijke duurzaamheid centraal. De organisatie geeft een beschrijving van dit begrip:”Aan wereldwijde crises geen gebrek: de mens is zichzelf overduidelijk met uitsterven aan het bedreigen. Tijdens een crisis verandert ook het kunstklimaat. Kunstenaars willen de tijdsgeest duiden, bevragen, ertegen protesteren. Maar hun werk wordt overschreeuwd door influencers, wappies en klimaatactivisten. De mens is niet meer wat hij was. Is hij het ooit wèl geweest?”

Elke kunstenaar laat in zijn/haar werken zien hoe zij de uitstervende mens zien, ook is er ruimte voor hoop. Dit wordt weergeven op een manier waarbij ze de realiteit niet uit het oog verliezen.

Wie zijn de kunstenaars?

De kunstenaars zijn Joop Bongaerts, Mel Chan en Pascal Bastiaenen.

Joop Bongaerts schildert het liefst realistisch. Hij probeert hierbij het kunstwerk tot leven te brengen. Voor de tentoonstelling Human Kind, Kind human geven Electron en CrossArts hem de opdracht om de nieuwe Homo universalis te creëren, die gebaseerd is op zowel wetenschappelijke voorspellingen als op de angst voor het onvermijdelijke.

Mel Chan is geboren in Hong Kong. Zij groeide op tijdens een paradigm shift: van neoliberalisme naar totalitarisme naar ecologische crisis. Het effect hiervan is ook terug te zien in sommige van haar werken.

Pascal Bastiaenen laat zich inspireren door de Oud Hollandse meesters. Ook schildert hij vaak met maatschappelijke onderwerpen als hoofdthema.

Praktsiche informatie

Entree is gratis.

Locatie Belcrumweg 19

Tot 23 januari te bezichtigen elke vrijdag tussen 12.00 en 23.00.