Het belang van cultuur wordt besproken tijdens het stadsgesprek

BredaNu
BredaNu

Er is een groot woningtekort dat is bij de meeste mensen bekend. Maar een minder bekend fenomeen is het tekort aan creatieve ruimtes en plekken. Toch zijn deze twee processen aan elkaar verbonden. Electron roept nu het stadsgesprek in het leven, om aandacht te vragen voor de culturele sector in Breda.

Twee fenomenen

In eerste instantie zou je een woningtekort en een tekort aan creatieve ruimtes misschien niet aan elkaar linken. Echter zijn deze twee fenomenen wel degelijk met elkaar verbonden. Nederland heeft een tekort aan huizen, zo ook Breda. Vandaar dat er de komende jaren nieuwe woonplekken moeten worden gerealiseerd.

Aangezien er niet overal gebouw mag worden, wordt er nu gekeken om creatieve plekken om te bouwen naar woonruimtes. Creatieve ruimtes zijn vaak te vinden in oudere gebouwen of leegstaande gebouwen. Als de bestemmingsplannen voor deze panden zouden worden veranderd zou dat betekenen dat er minder ruimte is voor de creatieve sector.

Stadsgesprek

Vandaar dat Electron het stadgesprek in het leven heeft geroepen. Zij merkte dat steeds meer kunstenaars moeite hebben met het vinden van een geschikte ruimte en dat dit uiteindelijk zal betekenen dat kunstenaars alleen nog maar korte projecten kunnen maken.

“Kortom, de vrije, culturele en maatschappelijke ruimte slinkt. Voor nieuwe generaties creatieve geesten wordt zulke homogene, voorspelbare omgevingen steeds onaantrekkelijker. Zonder ruimte voor culturele vernieuwing zal Breda een groeiende stad zijn – maar geen bloeiende.” aldus de woordvoerder van Electron.

Vandaar dat zij op 23 november 2022 het stadsgesprek hebben georganiseerd. Tijdens dit gesprek werd de maatschappelijke ruimte en het culturele vastgoed besproken. Er wordt ook geluisterd naar ideeën, de meningen van burgers en die van (stads)makers. Het moet en kan anders vindt de organisatie, dus het stadsgesprek wordt voor de tweede keer georganiseerd.