Breda telt niet alleen véél muurschilderingen, inmiddels hebben we ook de hoogste muurschildering van Brabant binnen de stadsgrenzen. Kunstenaar Joram Roukes legde onlangs de laatste hand aan zijn 38 meter hoge werk op de gevel van Residentie Bergschot in Heusdenhout.
De nieuwe muurschildering is het recentste project binnen Blind Walls Gallery, verantwoordelijk voor inmiddels ruim 100 schilderingen op Bredase muren. Volgens oprichter Dennis Elbers wordt er normaal gesproken overlegd met bewoners welke artiest het werk gaat maken. Maar in dit geval niet: “Er zijn eigenlijk weinig Nederlandse kunstenaars die dit aan kunnen, dus de keuze voor Joram stond min of meer vast toen we aan dit project begonnen.”
72 deuren
Maar overleg over het werk zelf was er wel. Elbers: “In dit geval ben ik gewoon 72 deuren langs geweest in de flat om te vragen of mensen op zo’n schildering zitten te wachten. 69 mensen waren thuis en 61 mensen waren heel enthousiast. Dus dat gaf voldoende draagvlak.” Ook niet onbelangrijk, want het werk gaat uiteindelijk over de bewoners zelf.
Op het eerste gezicht lijkt het werk een stilleven van een vaas met bloemen. Maar zoals wel vaker met kunst, gaat er een gedachte achter schuil. Elbers licht het concept toe: “Het boeket bestaat uit allerlei verschillende elementen, maar door de vaas wordt het een geheel. Hetzelfde geldt een beetje voor zo’n woonwijk als Heusdenhout. Er zijn veel verschillende bewoners.”
Roukes (Lelystad, 1983) werkt vaker met collages. “Normaal knipt en plakt hij letterlijk zijn werk in elkaar. Als je naar de vaas kijkt, zie je dat bijvoorbeeld heel goed. Die bestaat uit misschien wel vier of vijf verschillende stukken vaas. Maar ook in de bloemen. Als je daar heel goed naar kijkt dan zie je dat het niet allemaal zo is zoals het op een realistisch schilderij zal zijn”, vertelt Elbers. De collage van verschillende vazen verwijst naar de geschiedenis van de wijk, die ook verschillende periodes kent.
Stad nog niet vol
Dennis Elbers vindt dat er, zelfs na ruim honderd schilderingen, nog ruimte genoeg is om in Breda aan de slag te gaan. Onlangs kreeg de organisatie nog een bijdrage uit het Mondriaan Fonds om aanvullende programmering te ontwikkelen. “We zien voorlopig nog voldoende plekken waar je toffe dingen kunt maken. Maar we zijn ook bezig met digitale toepassingen, audioroutes en talentontwikkelingsprogramma’s. Dus ik denk dat in de loop van de jaren het tempo iets kan afnemen, maar dat daarvoor in de plaats een heleboel andere leuke projecten komen.”