Muziektheatervoorstelling PIANOSTEMMEN: als piano’s konden vertellen

Wat als piano’s stemmen hadden en konden vertellen wat ze allemaal hebben meegemaakt? Dat is het thema van PIANOSTEMMEN. Tijdens de Bredase Maand van de Geschiedenis speelt de voorstelling van 21 tot 23 oktober in een loods aan de Tilburgseweg. Het verhaal staat stil bij de vele piano’s die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geroofd van voornamelijk Joodse families.

De voorstelling van TG Goed Gezelschap heeft voor de voorstelling de geschiedenis samengevat in het personage Jacobus Kromm. De Amsterdamse pianoverkoper en -restaurateur krijgt last van zijn geweten als de piano’s in zijn werkplaats stemmen beginnen te krijgen. De piano’s keren zich tegen Kromm, want gestolen goed gedijt immers niet.

Onbekende geschiedenis

“Het is een geschiedenis die nog niet heel bekend is”, vertelt theatermaker Klemens Patijn tussen de piano’s in een loods aan de Tilburgseweg. “Tot op de dag van vandaag zijn mensen, die familie hadden die uit kampen terugkeerden, aan het proberen om terug te kijken wat van hun is. Ik kwam het verhaal op het spoor en dacht, het minste wat we kunnen doen is dit verhaal doorvertellen.”

Patijn snapt goed waarom nabestaanden ruim 75 jaar na de oorlog nog op zoek zijn naar familiebezit. “Als je iets hebt wat je kunt vasthouden en wat tastbaar is, wat de personen waar je van houdt representeert, dan wil je dat eigenlijk hebben. De tastbaarheid daarvan, dat is het belangrijkste voor mensen.”

De voorstelling PIANOSTEMMEN is nog tot en met zondag 23 oktober te zien. Meer informatie kun je vinden op de website van het Chassé Theater.