Flip The Page Bookfest bij De Nieuwe Veste

Foto: BredaNu

Het Flip The Page Book Fest had alles waar een ‘Young Adult-boekenwurm’ van kan dromen. Het boekenfestival bij cultuurcentrum Nieuwe Veste had van alles te bieden. Verschillende boekgerelateerde workshops, boekaccessoires en meet-and-greets met bekende schrijvers.

Het was de tweede editie van het YA Book Fest bij Nieuwe Veste. Vorig jaar waren de 120 beschikbare tickets al snel uitverkocht en dit jaar de 150 kaartjes nog sneller. Ronald, eigenaar van boekhandel Lattes and Literature, vertelt: “Als mensen zeggen ‘ik lees niet’, dan hebben ze gewoon het goede boek nog niet gevonden.” Lezen is volgens hem ‘wereldverbredend’ en helpt met algemene kennis. Hij geeft ook aan dat hij het goed vindt om te zien dat er zo veel meer jongeren aan het lezen zijn. 

Een feestje voor lezers

Op het Book Fest waren verschillende dingen te doen en te zien. Je kon een eigen boekenlegger haken, een boekenkaft versieren of een cursus creatief schrijven volgen. Er waren verschillende Nederlandse en buitenlandse schrijvers (digitaal) aanwezig voor een meet-and-greet. 

Ook was er een ‘Bookish Market’. Hier waren stands met verschillende boeken accessoires te vinden zoals boekenleggers en attributen uit boeken zelf, zoals een toverdrankfles. Ook waren hier natuurlijk boeken te koop. Onder andere mede-organisatoren en boekenwinkels Lattes And Literature en De Kinderboekentuin waren hier te vinden met zowel Nederlandse als Engelstalige boeken.

“Wij vonden het hoog tijd worden voor een feestje voor lezers, omdat er zoveel negativiteit is over dat jongeren niet zouden lezen. Maar er is gewoon een grote groep die wel graag leest. En dat mag je best vieren”, vertelt Diantha, een organisator van het festival vanuit Nieuwe Veste. 

BookTok

De invloed van ‘BookTok’ is ook te zien op het festival. BookTok is een hoekje van de social media app TikTok waarbij influencers, vooral tieners en jongvolwassen meiden, elkaar boeken aanraden. Deze boeken zijn dan vervolgens razendsnel internationaal uitverkocht. Bezoekers van het Bookfest gaven aan dat BookTok hen aanspoorde om te gaan lezen.